Изобретяват автомобили, задвижвани от урина?


Изобретяват автомобили, задвижвани от урина?
Снимка:

1281

Традиционно, редовият читател прескача новините от Африка. Тази седмица обаче люлката на човечеството излезе с новина, която може да зарадва всеки – от нюйоркчаните, отчаяни за бензин след урагана Санди, до българите, които броят стотинките, за да напълнят резервоара.

На панаира Maker Faire Africa в Лагос, Нигерия, четири тийнейджърки представиха горивна клетка, която работи с... урина. Според финансовото издание Forbes, изобретението е способно да преработи литър от течността в шест часа електричество. Какъв е принципът на действие на откритието на 14 годишните Дуро Айна Адебола, Акиндел Абиола, Фалек Олуватуин и 15 годишната Бело Ениола?

Урината се поставя в електролитна клетка, която отделя водорода. Той се насочва към воден филтър за пречистване, след това към газов цилиндър, подобен на този на познатото ни барбекю.

Газовият цилиндър избутва филтрираният водород към друг цилиндър с течен боракс, за да премахне влажността. Бораксът е естествен минерал, използван широко в перилните препарати.

След това, водородът преминава към генератора, достигайки последната фаза от процеса.

Минус на откритието на тийнейджърките е факта, че водородът крие сериозни рискове от експлозия. Момичетата обаче използват за предпазна мярка еднопосочни клапани.

Идеята да се използва урината за гориво не е нова, но младите дами са успели да представят един наистина практичен план за превръщане на идеята в реалност. Техният метод е достъпен за всяко домакинство, коментират експерти.

Нищо чудно, че новаторският план се ражда именно в Африка – както коментира блогът на Maker Faire Africa, токът в Лагос спира редовно и всеки, който може да си позволи авариен генератор, вече притежава такъв.

Идеята на четирите момичета обаче може да се приложи в далеч по-широки области. Двигателите с вътрешно горене лесно могат да бъдат преработени така, че да работят на водород. Това открива въпроса – възможно ли е в бъдеще да управляваме автомобили, задвижвани от урина?

 

  • Етикети:

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82481
  • GBP
    1
    2.28811
  • JPY
    100
    1.16232
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички