Япония строи най-дългата линия за влак-стрела


Япония строи най-дългата линия за влак-стрела
Снимка:

3738

Влаковете-стрела са сред емблемите на Япония. Страната определено иска да запази славата си на транспортен лидер и днес започна строителството на най-дългата в света линия за високоскоростни влакове на магнитна възглавница. До 2027 г. тя ще свърже столицата Токио с Нагоя - най-големият град в централната част на главния остров Хоншу, предаде БГНЕС.

Строителните работи започнаха с подготовката на двата крайни терминала - на централната гара в Нагоя и на гарата Шинагава в центъра на Токио, където се състояха церемонии. В близките години ще започне строителството на серия от подземни тунели, по които ще мине линията за влака - стрела. По проект повече от 80 процента от целия 286-километров път ще бъде под земята.

Работите по изграждане на линия за високоскоростни влакове на магнитна възглавница в Япония започнаха през 70-те години на миналия век. През 2003 г. разработеният от компанията JR Central суперекспрес постави световен рекорд по бързина на движение на влакове - 581 км/ч на 19-километрова линия в префектура Яманаши. Последният модел японски влак на магнитна възглавница е в състояние да се движи със средна скорост от 500 км/ч и да вземе разстоянието между Токио и Нагоя само за 40 минути. Сегашните японски високоскоростни влакове "Шинкансен" могат да преодолеят същото разстояние за час и 18 минути.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички