Как да шофираме по-икономично


Как да шофираме по-икономично
Снимка:

4175

По-икономични горива вече зареждат клиентите на бензиностанции Шел в България от 18 септември.

Иновативните Shell FuelSave 95 и Shell FuelSave Diesel дебютираха в търговските обекти на веригата у нас.

Българските шофьори ще могат да намалят разхода си на гориво с 2% или 1 л. на резервоар (50 л.).

Заедно с дебюта на новите горива, от веригата излязоха и с полезни съвети за икономично шофиране.

Горива и масла

Горивото има значение – всички горива са различни. Плавният стил на шофиране и подходящият избор на гориво могат да повишат ефективността на Вашия автомобил.

Използвайте правилното масло винаги използвайте препоръчителния клас моторно масло. Използването на маслата, препоръчани от производителя на автомобила, може да подобри неговата ефективност. По-висококачествените моторни масла също подпомагат ефективността на двигателя.

Поддръжка на автомобила

Осигурете редовно техническо обслужване на двигателя и следвайте инструкциите на производителя – добре поддържаният двигател може да подобри ефективността на автомобила. Затова подменяйте маслото редовно и изпълнявайте всички препоръки на производителя. Подмяната на запушен филтър, например, ще подобри ефективността на двигателя и ще го защити.

Поддържайте правилното налягане в гумите – правилното налягане в гумите ги прави по-безопасни и им осигурява по-дълъг живот. Гуми с 10% по-ниско налягане могат да увеличат разхода на гориво. Налягането под или над нормата може да доведе и до технически неизправности на гумите.

Поведение и стил на шофиране

Шофирайте плавно – агресивното шофиране увеличава разхода на гориво. Избягвайте рязкото ускоряване или спиране. Постарайте се да управлявате автомобила възможно най-плавно.

Използвайте по-висока предавка и избягвайте форсирането - колкото по-висока е предавката, на която карате, толкова по-ниски са оборотите и натоварването на двигателя, което подобрява ефективността на автомобила. Сменяйте възможно най-често на по-висока предавка, без да затормозявате двигателя. Превключвайте скоростите в подходящия момент: при намаляване или увеличаване на скоростта. Никога не достигайте червената зона на оборотометъра.

Пестете инерция и пазете дистанция – мислете напред, когато шофирате. Забавете по-рано автомобила, докато изчаквате светофарът да светне зелено. Спазвайте достатъчно голяма дистанция, за да можете да спрете възможно най-плавно.

Използвайте „круйз контрол” (автоматично поддържане на скоростта) - използването на „круйз контрол” на главни пътища Ви помага да поддържате постоянна скорост и в много случаи ще подобри разхода на гориво.

Избягвайте прекомерната работа на празен ход на двигателя – изключете двигателя, когато чакате на опашка или изчаквате качването на пътник. Запомнете правилото - ако спирате за повече от 10 секунди, изключете двигателя.

Избягвайте високите скорости – колкото по-бързо шофирате, толкова по-силно е въздушното съпротивление и толкова повече гориво ще изразходите. Ако карате само няколко километра в час под максимално позволената скорост, ще подобрите икономичността на двигателя. Затова шофирайте по-бавно.

Използвайте климатика пестеливо – климатикът оказва допълнително натоварване върху двигателя и използва гориво при работа, затова сведете употребата му до минимум. В дни с високи температури, обмислете използването само на вентилатора.

Дръжте прозорците затворени – вятърът, който влиза през прозорците, ще намали скоростта на автомобила и така ще харчите повече гориво, за да поддържате висока скорост.

Пътувания

Планирайте пътуванията внимателно и избягвайте задръстванията – най-ефективният начин да спестите гориво е да намалите времето, прекарано в колата. Това е възможно, когато комбинирате кратките пътувания и задачи в едно. Освен това, ако карате извън пиковите часове, ще прекарате по-кратко време в трафика и следователно разходът на гориво ще бъде по-малък.

Избягвайте пренасянето на тежки багажи – може да се учудите, но всеки допълнителен килограм оказва влияние на разхода на гориво. За да избегнете това, премахнете всичко излишно от багажника и задната седалка.

Свалете багажника на покрива – ако не използвате допълнителния багажник на покрива на колата, махнете го. Той оказва влияние на аеродинамичността на превозното средство и създава съпротивление, което увеличава консумацията на гориво.

 

 

  • Етикети:

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28771
  • JPY
    100
    1.16745
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички