Караме 11-годишни коли


Караме 11-годишни коли
Снимка:

556

Най-често срещаната възраст на автомобили, застраховани с „Гражданска отговорност” у нас, е около 11 години.

Това сочи проучване, проведено от Generali PPF Holding (GPH).

Същото се отнася за Чехия, Сърбия и Словения.

В същите държави автомобилите със сключена застраховка „Каско” са средно на 3 години. Средната възраст на застрахованите автомобили в компаниите от Generali PPF Holding варира от 8 до 16 години. Словенците застраховат автомобили до 8 годишна възраст, а у нас продължаваме да плащаме за застраховка, докато автомобилите ни станат средно на 16 години.

"Средната възраст на застрахованите автомобили в Европейския съюз е 8 години и 2 месеца, но например в Унгария или в Чехия тя доближава 12 години. Тенденцията на застраховане на по-стари автомобили се потвърждава от нашата собствена статистика", казва за Про.бг Иржи Стрелички, ръководител на Продуктовия център в Generali PPF Holding.

В България, както и в Унгария, най-застрахованата марка автомобили е Опел, на която у нас се падат 13% от застрахованите коли. Тридесет и осем процента от застрахованите автомобили в Чехия са Шкодa. Чешката автомобилна марка е лидер и в Словакия с 22%. В Сърбия местната „Застава" води в класацията по сключени застраховки с 16.5%, докато в Румъния Фолксваген е на върха с 21%, следван от Дачия с 19%,

Автомобилната марка с най-много сключени застраховки „Гражданска отговорност” в изследваните пазари е Фолксваген, която е лидер по този показател в Полша, Румъния и Хърватия. Тя регистрира и най-много щети, като успоредно с това води по заведените претенции в деветте държави. Втори по брой регистрирани щети са автомобилите Форд.

При застраховка „Каско” най-много щети се заявяват за автомобили Опел, следвани от тези на Шкода. Чешката марка заема второ място и по брой докладвани инциденти, като единствено в България и Словения тя не се класира в топ 5 на най-застрахованите автомобили.

 

  • Етикети:

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички