Карлос Гон бе отстранен от борда на Nissan


Карлос Гон бе отстранен от борда на Nissan
Снимка: Getty Images/Guliver

2864

Акционерите на Nissan гласуваха в понеделник да изключат Карлос Гон от борда, на фона на поредното задържане на бившия изпълнителен директор заради многократни обвинения за финансови нарушения.

Извънредното събрание на акционерите в хотел в Токио беше първото подобно събиране след зашеметяващия арест на 65-годишния титан в автомобилния сектор на 19 ноември.

След няколко часа въпроси от страна на акционерите, свикани от главния изпълнителен директор Хирото Сайкава, те гласуваха за премахването на Гон, както и за това на Грег Кели, изпълнителен директор от страна на САЩ, който е служил като дясна ръка на Гон и който също е изправен пред обвинения в Япония.

Те също така одобриха предложение за заменяне на Гон с председателя на Renault Жан-Доминик Сенард.

Nissan уволни Гон като директор почти веднага след първоначалния му арест, но беше необходимо извънредно събрание на акционерите, за да бъде отстранен от борда.

"Трябва да признаем, че имаме значителен проблем с нашето корпоративно управление," каза Сайкава, добавяйки, че е бил "изключително шокиран, когато научил за неправомерното поведение на Гон".

Почти 4 200 акционери присъстваха на срещата, като мнозина се възползваха от възможността да получат въпроси и отговори по отношение на задържането на Гон, но също така изразиха загриженост за това как е позволено да възникне скандалът.

"Управлението на Nissan не работи добре. Наистина съжалявам за това", заяви 77-годишният акционер Исаму Бепу пред AFP преди срещата. "Ако няма възстановяване на управлението му, няма да има съживяване", добави той.

Властите разглеждат нови твърдения, че Гон е прехвърлил около 15 милиона долара от фондове на Nissan между края на 2015 г. и средата на 2018 г. в представителство в Оман.

Те подозират, че около 5 милиона долара от тези средства са били изтеглени за употреба от Гон, включително за закупуване на луксозна яхта и финансиране на лични инвестиции.

Прокурорите твърдят, че Гон "е изневерил" на своя дълг да не причинява загуби на Nissan, възползвайки се от него.

Гон отрича тези твърдения и твърди, че е невинен и за трите официални обвинения, пред които е изправен: две обвинения за недеклариране на средтства и още едно обвинение за прехвърляне на инвестиционните загуби към компанията.

Стивън Гивънс, американски адвокат, практикуващ в Япония от 1987 г. насам, каза пред AFP, че последните обвинения са най-сериозни.

Съдът в Токио постанови бившият шеф на Nissan Карлос Гон да бъде задържан до 14 април, докато текат разпитите на прокуратурата около новите обвинения за финансови нарушения. Този срок може да бъде удължен с още 10 дни, ако съдът позволи това, което означава, че е малко вероятно Гон да бъде освободен скоро.

Съпругата на Гон, Карол, която е живяла с него в Токио, докато е бил под гаранция, е съобщила за вестник през уикенда, че е избягала от Япония с помощта на френския посланик, защото "се е чувствала в опасност" след задържането на съпруга й.

Според съобщенията японските прокурори са искали да я разпитат доброволно по твърденията, че Гон е извършил подозрителни преводи чрез бизнес, управляван от съпругата му.

Гон също даде интервю за френския телевизионен канал TF1 малко преди да бъде задържан, където отново осъди случващото се като "заговор" на Nissan и изрази опасения, че може да не получи справедлив процес.

"Очевидно е, че това е заговор", каза Гон и добави: "Всичко трябва да бъде поставено на масата. Разбира се, имам имена. Някои от тях сте видели в пресата, но има и други, които не са там", каза той.

Според него крахът му е организиран от хора, които се страхуват от по-тясна интеграция между Nissan и френския му партньор Renault.

Другата причина за "сюжета" е "влошаването на производителността на Nissan от две години", смята той.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички