Костов: Китай са готови за голям инвеститорски проект


Костов: Китай са готови за голям инвеститорски проект
Снимка:

407

От китайската страна ни убедиха, че са готови да подкрепят голям инвестиционен проект в България.

Това каза лидерът на ДСБ Иван Костов, който днес във Варна направи отчет на резултатите от посещението на делегацията на ДСБ в Китай, предаде БГНЕС.

Ние поискахме и получихме политическа подкрепа, както и изясняване на намеренията, обявени от китайския премиер, за насърчаване на инвестиции в Източна Европа. Бяхме готови с проект, разчитайки на разработка на Министерството на транспорта за изработване на намерение за концесиониране на пристанище Варна, или поне на част от терминалите, допълни лидерът на ДСБ.

Осъществихме срещи с три големи китайски инвеститора, сред които е и едно от най-големите пристанища в Китай и света, поясни той.

Един успешно проведен конкурс за концесиониране е в състояние да привлече във Варна инвеститор, който може да увеличи 5 пъти оборота през пристанище Варна, смята синият лидер.

Според него една от големите слабости на политиката на страната в последните години е неспособността да бъдат привлечени стратегически инвеститори, които да доведат със себе си стоки, да се създадат работни места, за да се излезе от кризата.

Това трябва да бъде инвеститор, който може да използва стратегически важната източна граница на ЕС за приемане и обработка на товари от и за бързо развиващите се икономики на Китай, Индия Турция и Русия. Той трябва да може да привлече в България част от стоковите потоци за Източна Европа и Черноморския басейн, допълни лидерът на ДСБ.

Според Костов трябва да бъдат търсени и инвеститори, които с функционирането си да увеличи товарите по вътрешната транспортна мрежа и по този начин да се помогне за индустриалното развитие на област Варна и Русе.

 

 

  • Етикети:

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички