Кризата с Катар може да "приземи" Qatar Airways


Кризата с Катар може да "приземи" Qatar Airways
Снимка: Getty Images/Guliver

3729

Избухналата криза в Близкия изток, заради която вече осем държави (Саудитска Арабия, Бахрейн, Египет, ОАЕ, Йемен, Либия, Малдивските острови и Мавритания) прекратиха дипломатически отношения с Катар и последва дори затваряне на граници.

Точно тези обстоятелства поставят под огромен въпрос дейността на една от най-известните самолетни компании в света – Qatar Airways. Причината – Катар е заобиколен отвсякъде от въздушното пространство на държави, които скъсаха дипломатически връзки с емирството. Става въпрос за Саудитска Арабия, Бахрейн, ОАЕ, които вече наложиха забрана самолети на Катарските авиолинии да кацат на тяхна територия.

Проблемът е какво ще се случи, ако въобще бъде наложена забрана на Qatar Airways да навлиза във въздушното пространство на тези три държави. Всъщност, Бахрейн и ОАЕ са част от Международното транзитно споразумение, според което не може да се налага забрана на граждански полети да прелитат през въздушното пространство на дадена държава, ако тя е подписала споразумението и ако гражданският полет е от друга държава, подписала споразумението. Саудитска Арабия не е част от транзитното споразумение и вече затвори въздушното си пространство за Qatar Airways.

Всъщност, Qatar Airways има повече полети до Саудитска Арабия, Бахрейн, ОАЕ и Египет, отколкото авиолинии от тези четири държави към Катар.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички