Летището в Дубай има най-големия пътникопоток в света


Летището в Дубай има най-големия пътникопоток в света
Снимка:

6763

Международното летище в Дубай продължава да има най-големия пътникопоток в света. Броят на пасажерския поток, е нараснал с 10,7% през последната година, съобщиха от държавния аеропорт.

През 2015 г. 78 милиона пътници са преминали през Дубай, като се повишава числеността на тези от Индия, Великобритания и Саудитска Арабия. Около 100 авиолинии летят до 240 дестинации, като преминават, пристигат или отпътуват от емирството. То приютява и държавната авиокомпания "Емирейтс" (Emirates).

По това време миналата година Дубай обяви, че през 2014 г. летището му е изместило лондонското „Хийтроу” като най-използваното в света.

През тази и няколко други аерогари в Персийския залив преминават ключовите трансконтинентални въздушни маршрути. Това води до финансовия и пътническия растеж на някои летища в Залива, повечето от които са държавна собственост на арабските монархии в региона.

Второто международно летище в Дубай, „Ал Мактум”, частично отворено през 2013 г., ще може да поема до 120 милиона пасажери годишно, когато бъде завършено.

„Етихад” (Etihad) в Абу Даби, Катарските авиолинии и „Емирейтс” са силни критикувани от американски и европейски авиолинии заради държавните субсидии от петролните крале.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички