МТ предвижда пакет от мерки за спасение на БДЖ


МТ предвижда пакет от мерки за спасение на БДЖ
Снимка:

752

Три пакета от мерки, които предвиждат замяна на дълг срещу имоти, за да се покрие вътрешната задлъжнялост между БДЖ и Национална компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ), планират от Министерството на транспорта. Това съобщи bTV. Мерките обяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов.

Първият пакет засяга прехвърляне на имоти към НКЖИ и по предварителни данни става дума за около 10 млн. лв. Папазов уточни, че той ще бдъе прехвърлен до 15 юли. Вторият пакет от имоти, при който също смятаме да разменим дълг срещу собственост е от обща собственост на двете дружества – БДЖ и НКЖИ, уточни Папазов.

По думите mu чрез прехвърлянето на собствеността ще се покрият разходи, които имат те като задължения, каза още той. По предварителна оценка този пакет е на стойност 25 млн. лв.

„Целта е с 74 млн. лв. да бъдат намалени задълженията на БДЖ към НКЖИ”, каза министърът на транспорта. Третият пакет ще бъде завършен до края на тази година или началото на следващата. Папзов посочи, че има подписан договор с ДЕФПА за разсрочване на дълга на БДЖ, като е на път да бъде сключен такъв договор и с Алианс.

От думите на министъра стана ясно още, че заради спешната нужда от свежи пари за реформа на БДЖ ще бъдат продадени вагони и локомотиви в тежко състояния.
По време на Комисията по транспорт, информационни технологии и съобщения.

Папазов отново заяви, че състоянието на жп-сектора е много тежко. „709 млн. лв. са задълженията на БДЖ, от които 158 млн. лв. са просрочените задължения на БДЖ. Към настоящия момент проблемът в дружественото е с особена тежест важен за междуведомствените задлъжнялости, които има между НКЖИ и Холдинг БДЖ-108 млн. лв.”, посочи той.

Заради ниската предложена цена има воля да бъде спряна приватизацията на БДЖ-Товарни превози, каза Папазов и добави другите компании в които тече одит – ДАИ, Български пощи,, пристанище Русе и някои администрации. Продължава да върви и проверката в НКЖИ, относно обществените поръчки, каза още Данаил Папазов.

  • Етикети:

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички