Над 10 000 участвали в изграждането на АМ „Тракия”


Над 10 000 участвали в изграждането на АМ „Тракия”
Снимка:

582

Повече от 10 000 души са участвали в строежа и реализирането на цялостния проект на автомагистрала „Тракия”. Това заяви регионалният министър Десислава Терзиева по време на национална конференция "Добрите практики при изграждането на АМ "Тракия" - лотове 2, 3 и 4", предаде БТВ.

За изграждането на магистралата са използвани близо 500 строителни машини и 660 тежкотоварни автомобили. Финансирането по проекта възлиза на близо 514 млн. лева по оперативна програма "Транспорт".

Сред бъдещите предизвикателства министърът открои доизграждането на магистралите "Струма", "Марица" и "Хемус" и строителството на скоростния път Видин - Благоевград.

До края на тази година трябва да бъдат усвоени още 36 млн. лева по програма "Транспорт", отбеляза от своя страна зам.-министърът на транспорта Петър Киров. За да се достигне 100% усвояемост по тази програма след две години и половина трябва да се усвоят 1,960 млрд. лева. Според Киров тази цел е постижима цел, но не трябва да има забавяне по проектите, защото се навлиза в етап, в който всяко закъснение може да застраши усвояването на европарите.

Киров посочи, че е необходимо да има балансирано развитие на транспортната инфраструктура и затова в следващия програмен период ще се съсредоточат усилия и в развитието на жп инфраструктура. През този период основната цел ще е завършване на направленията към границите със Сърбия, Турция и Гърция, както и на завършване на модернизацията на жп линията Пловдив - Бургас. По думите на заместник-министъра това означава, че през 2020 г. страна би трябвало да има поне 650 километра от жп линии за скорост от 160 километра в час.

Междувременно стана ясно, че старите участъци от АМ "Тракия" в района на Пазарджик, района на Пловдив и 4 км в района на София ще бъдат ремонтирани през следващата година като част от Транзитни пътища 5 със средства от Европейската инвестиционна банка. Това заяви пред "Фокус" инж. Лазар Лазаров, председател на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура”. По думите му това вече е договорено с борда на банките и ремонтът ще започне догодина.

  • Етикети:

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички