Над 570 души са поискали постоянен пропуск за паркиране в "синя зона"


Над 570 души са поискали постоянен пропуск за  паркиране в "синя зона"
Снимка:

549

Над 570 души, живеещи в района на „синя зона”, са подали заявления за издаване на постоянен пропуск. Това каза столичният кмет Йорданка Фандъкова пред журналисти, предаде агенция Фокус.

Над 300 души вече са одобрени и стикерите им са готови за издаване. От два дни е възможно заявления да се подават и по електронен път. Стикери могат да се издават и за членове от семейството и за наематели, които докажат, че живеят легално на съответния адрес.

"Цялата тази наредба и тази промяна е насочена към това да освободим центъра от вредните газове, които най-много пречат на живущите. Нека да подредим центъра, с всички облекчения, които са възможни", призова кметът.

"Когато се каже 150 лева годишно – сумата не е малка, но нека да не забравяме, че това е около 12-13 лева на месец, които ти дават възможността цял ден да оставиш колата си в една голяма част от синята зона, а за зелената това са 100 лева на година, заяви Фандъкова. Тя изтъкна, че платеното паркиране в големите градове в чужбина е организирано по същия начин, включително за живеещите в тези зони. Те могат да закупят стикери и срещу тях да паркират около дома си.

"Няма как да имат гарантирани места, защото това означава да закупиш гараж или паркомясто. Мисля, че никой в кварталите няма гарантирано място, освен ако не си е купил гараж или не паркира на платен паркинг", посочи Фандъкова. Кметът заяви, че е наясно, че трудно може да се наложи промяна, която предполага някаква такса или плащане, но трябва да се обединим около това, че искаме центърът на София да бъде европейски, с по-малко вредни газове и алтернативи за придвижване като метрото.

  • Етикети:

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички