Нови идеи за борба с градския трафик


Нови идеи за борба с градския трафик
Снимка:

465

Модел за справяне с неудобствата, свързани с трафика по улиците, изобретиха изследователи от Xerox.

Те използват информация, добита след анализ на данни и видео изображения, за да създадат ново приложение в транспорта, чиято цел е да намали задръстванията, да повиши сигурността на пътя и да осигури безпроблемното намиране на паркоместа.

Можете да откриете нашите изследователи по мостове и пътища, както и в близост до градски паркинги. Те събират данни и наблюдават поведението на шофьорите“, каза Софи Вандебрук, технологичен директор и президент на Xerox Innovation Group.

Въпреки икономическия спад и повишаващите се цени на горивата, броят на автомобилите, търсещи място на пътя и участващи в борбата за паркоместа, нараства. Наблюдава се претоварване на пътищата – проблем, който е много повече от неудобен за шофьорите.

 През 2010 година цената за напразно използвано гориво и пропусната продуктивност, свързана с транспортно възпрепятстване, достига 100 милиарда долара – повече от 750 долара на всеки американски пътник, сочи изследване за градската мобилност на Тексаскиа институт по транспорта.

Количеството пропиляно време възлиза на 4.8 милиарда часа – 34 часа за всеки пътуващ.

„Градските управници и агенциите по транспорта в целия свят могат да подобрят обстановката с помощта на интелигентни системи“, каза Cees de Wijs, президент на Управление на международния транспорт в Xerox.

“Ние фокусираме нашите нововъведения върху опростяването на съвременния транспорт. В резултат на това хората, градските и транспортните агенции получават удобство, надеждност и пестят средства“.

Накратко, ето как иновациите на Xerox улесняват пътуването по магистралите:

Технологии за анализ на изображения/системи HOT и HOV: HOT (допълнителна платена лента при засилен трафик) и HOV (транзитна лента за превозни средства) могат да помогнат за по-ефективното придвижване на по-голям брой хора през наличната магистрална инфраструктура.

Въпреки че тази система намалява значително вредните емисии и подобрява качеството на въздуха, контролът се осъществява много трудно и изисква всяка от тези ленти да бъде обслужвана от полицай. Изследователите от Xerox разработват прототип, който на база анализ на изображението разпознава колко пътници има в превозното средство. Тази технология е подходяща за градове, които имат подобни ленти и позволява плащане на такса, в случай че в автомобила се вози един единствен пътник.

Автоматично разпознаване на регистрационния номер (ALPR): Много от магистралите в Европа разчитат на комбинация от тагове за радиочестотна идентификация (RFID) и видео технология за автоматично разпознаване на регистрационния номер. Експерти по транспорта вярват, че видео-базираното таксуване има потенциала да замести гишетата и други предизвикващи задръстване системи по магистралите. Въпреки това, общините, които са заинтригувани от използването на тази технология, трябва да инвестират в инфраструктура, оборудване с камери и обучение на персонала месеци наред.

За разработването на ALPR изследователите на Xerox използват своите познания в оптичното разпознаване на символи. Докато индустрията е все още далече от премахването на гишетата за такси, иновацията на Xerox позволява на общините с напредничаво мислене да се възползват от технологията ALPR. Изследователите проучват как тази иновация в обработката на информация с видео камери може да бъде използвана за други цели за сигурност. Например, системата би могла да помогне на полицаите да прегледат записите, за да търсят водачи на заподозрени превозни средства.

Паркиране

- Смарт услуги за паркиране в града: етнографите на Xerox и компютърните учени помагат на шофьорите по-лесно да открият паркомясто. Тяхната наблюдателност и анализи помагат за откриване на наличните паркинги на територията на града и как шофьорите да се възползвате от тях по най-добрия начин. Това ще става чрез нова услуга, която предлага запазване на паркомясто и ще подава сигнал за препълнени паркинги, както и за неподходящи за спиране места пред гаражи или зони за зареждане на стока.

- Услуги за управление на паркирането: Изследователи на Xerox разработиха механизъм за таксуване при паркиране, който се напасва към спецификите на паркинга и спрямо нуждите на шофьора от пространство за паркиране. Използвайки подробен анализ на информация, той повишава или намалява рейтинга на удобните за паркиране зони, в зависимост от моментното търсене. Това ще доведе до намаляване на задръстванията и замърсяването, които възникват при продължително търсене на паркомясто. Механизмът беше интегриран като модул към новата система за управление на паркирането на Xerox - Merge™, която представлява единен портал за управление на градските устройства за събиране на такси за париране през мобилен телефон, представители на местната власт и др.

Публичен транспорт: Изследователите на Xerox от XRCE анализират събраната от продажба на билети информация, за да могат агенциите по транспорт да разберат по-добре как пътниците използват градския транспорт. Информацията може да бъде комбинирана по демографски данни, според наличието на друг вид превоз или в зависимост от прогнозата за времето, за да симулира човекопотока и спрямо тези промени да прогнозира влиянието върху инфраструктурата. Анализът на огромните количества информация се визуализира върху екран с карта на града.

 

  • Етикети:

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82481
  • GBP
    1
    2.28811
  • JPY
    100
    1.16232
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички