Новото летище в Истанбул ще бъде открито през октомври


Новото летище в Истанбул ще бъде открито през октомври
Снимка: Getty Images

5457

Новото летище е планирано да бъде открито в Истанбул на 29 октомври, то е готово на 80%. Това заяви министърът на транспорта, мореплаването и съобщенията на Турция Ахмет Арслан, предаде БГНЕС.

"Новото летище в Истанбул вече е готово на 80 процента. По волята на Аллах, на 29 октомври, в присъствието на нашия президент, министър-председателя и много гости, ще го открием. Всички полети от международното летище „Ататюрк“, ще бъдат прехвърлени там в рамките на 48 часа", казва Арслан, цитиран от Анадолската агенция.

Според него, новото летище ще бъде едно от най-големите в света. Площта му е 80 милиона квадратни метра, на летището ще работят около 225 хиляди души и ще може да приема едновременно 114 самолета. От летището ще бъдат извършвани полети в 350 направления.

Министърът добави, че инвестициите в проекта са в размер на 10,2 милиарда долара и се очаква, че през първите 25 години от експлоатацията му да донесе печалба в размер на 22,2 милиарда долара.

Новото летище в Истанбул е един от трите мега-проекти, изпълнявани в града по инициатива на президента Реджеп Ердоган. През 2016 г. бе открит трет мост над Босфора, а тази година се очаква да започне строителството на канала "Истанбул", който трябва да намали трафика на кораби през натоварения Босфор и ще превърне европейската половина на Истанбул в остров.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички