Папазов: Няма да има съкращения в пощите и в БДЖ


Папазов: Няма да има съкращения в пощите и в БДЖ
Снимка:

694

Няма да има съкращения в пощите до края на годината, заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов, цитиран от „Фокус”. Синдикатите на пощите заплашиха със стачки в края на септември заради изнесена информация за 30% съкращения в сектора и заради забавянето на субсидията за 2011 г. от страна на държавата. Окончателното решение за започване на стачните действия ще бъде взето по-късно днес.

„Неприятни са такива протести, и ще направим всичко възможно да няма. Тук става въпрос за недокомпенсиране на допълнителната пощенска услуга, която извършват пощите, и която би трябвало да се дофинансира от бюджета. Има изработена методика, която е одобрена от Европейския съюз. Пощите е трябвало да получат субсидия тази година за предходен период в рамките на около 22 милиона лева. Следващата процедура е по методиката, която не е била одобрена от Европейския съюз, и тя е за около 12 милиона лева. По неясни критерии, тази година в бюджета беше заложена сумата от 2 милиона лева. С решение на Министерски съвет, усвоихме тази сума и тя вече е ясна”, каза Папазов.

По думите му е осигурено и допълнително финансиране на пощите от бюджета и от вътрешни резерви в размер на около 1,5 млн.лв. От транспортното ведомство ще поискат в следващия бюджет да залегне цялата сума, която е заложена за компенсиране през 2014 г.

Междувременно стана ясно, че новият директор на "Автомобилна администрация" ще стане известен вероятно след срещата на министрите на транспорта в Турция, която е на 6 септември.По думите на Папазов изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" е много важна, още повече след като се установи, че в нея има много сериозни нарушения.

"Заради това сега провеждаме много сериозни проверки на хората, които евентуално ще застанат в ръководството на ДАИ. Там предстоят много сериозни реформи с цел да я направим работеща и тя да не пречи повече на бизнеса да си изпълнява задълженията", каза министърът.

Той заяви още, че втори ден се прилага документ 68 в Турция и няма сведения за проблеми с български превозвачи. На 6-и септември ще се обсъдят въпросите по автомобилния транспорт.

Предстои срещата на министрите на транспорта на 4, 5 и 6 септември, като на 6-ти имаме специална среща с министъра на транспорта на Турция. Там ще обсъждаме въпросите по автомобилния транспорт. За сега вече втори ден се прилага документ 68 и нямаме сведения към настоящия момент да има проблеми с български превозвачи, добави Папазов.

Имаме добри финансови резултати в БДЖ в последните месеци. Няма да се налагат съкращения, смята министърът. Аз мисля, че е амбициозно, но не е невъзможно, да изкараме БДЖ на печалба. Това ще бъде за пръв път от много години. През годините БДЖ е субсидирано със сериозни суми, но резултати няма, и сме се убедили, че трябва да се тръгне по един нов път, каза той.

„Ние до този етап не сме получили и стотинка в повече от БДЖ, но има значителни подобрения във финансовите резултати. В началото на годината БДЖ беше с над 25 милиона лева загуба само за първите 5 месеца, а сега тя е намаляла почти наполовина”, каза Папазов.

Без да има добра инфраструктура, и без да има подвижен състав, няма как да се подобри услугата, която извършва БДЖ. Затова е много важно как ще приключат преговорите с кредиторите през септември.

"Много тежки срещи ни предстоят, на които ние трябва да ги запознаем с програмата, която завършихме за преструктуриране на БДЖ и да ги убедим да се съгласят с нас", заяви Папазов.

Министърът коментира още, че няма да останат нефинансирани проекти по ОП "Транспорт". „Взето беше решение на Министерски съвет - за дофинансиране на два от проектите от железопътния транспорт със 150 милиона лева, които да бъдат със заем евентуално от Европейската банка. Има опасение - дали ще стигне времето за изпълнението на някои от проектите. Смея да твърдя, че след инспекцията, която направихме по-миналата седмица по трасето Пловдив - Бургас и Свиленград, дори установихме, че работата е малко преди графика, така че има изоставане само по няколко пункта и те ще бъдат компенсирани от работата, която се извършва в момента”, каза Папазов.

  • Етикети:

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички