Папазов: Взимаме реципрочни мерки, ако не се спази спогодбата с Турция


Папазов: Взимаме реципрочни мерки, ако не се спази спогодбата с Турция
Снимка:

526

Ще вземем реципрочни мерки в случай на неспазване на спогодбата с Турция за транспортния бранш. Последствията ще бъдат тежки, именно заради това работим да няма такива. Това заяви пред Нова телевизия министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов, цитиран от „Фокус”.

Напрежение възникна между българските превозвачи и турската страна, след като стана ясно, че Турция въвежда нови такси за превозвачите. По неофициална информация на транспортното министерство мярката няма да засегне българския автомобилен бранш. Превозвачите у нас обаче заплашиха с блокиране на граници, ако не се намери решение на въпроса. Реципрочни мерки биха означавали въвеждане на такси за чужди превозвачи и от българска страна.

Папазов обясни, че са предприети всички необходими мерки в посока изясняване на случая – изпратено е официално писмо до турския министър на транспорта, с което се моли за среща преди началото на месец септември, за да бъде дискутиран въпроса. Вчера е била проведена среща с транспортния бранш, на която представителите му са били запознати със ситуацията. За днес е предвидена среща и със специалисти от турското посолството в България.

До края на седмицата се надявам да имаме нов шеф на ДАИ, каза още транспортният министър. Обсъждат се няколко имена, от които три са най-подходящи. Според Папазов ДАИ трябва да бъде преструктурирана и реформирана, като трябва да се премахнат междинни звена, които са предпоставка за корупция. Предишният директор на агенцията Валентин Божков подаде оставка, след като бе арестуван и му бяха повдигнати обвинения във връзка с нерагламентирана дейност на ДАИ.

По повод вчерашната катастрофа на магистрала „Хемус” при пътен възел „Яна” министърът коментира, че в случая са били спазени законите за пускането на новата отсечка от аутобана.

„Аз не съм човек, който обича да прави от такива тежки събития и съдбите на хората някакви политически дивиденти. Мисля, че точно това беше направено вчера. Не виждам каква отговорност трябва да понася някой, освен румънският шофьор, който е според мен единственият виновник за това произшествие”, каза Папазов.

Във връзка с отложеното стартиране на цифровизацията, министърът отново коментира, че тя не се забавя, но от 1 септември ще бъде продължено излъчването и на аналогов, и на цифров сигнал.

  • Етикети:

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички