Павлова: На 1 юли пускаме АМ Тракия


Павлова: На 1 юли пускаме АМ Тракия
Снимка:

373

Най-важното е да направим всичко възможно да пуснем АМ Тракия това лято на 1 юли.

Това каза пред БНТ министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

Няма да жертваме качеството за сметка на срока. Сроковете, с които работят изпълнителите, позволяват на 1 юли да имаме готова магистрала. На някои места видяхме по-сериозни проблеми. Важно е, че това се открива сега, по време на строителството, а не по-късно, добави Павлова.

Тя каза, че има проблеми при ЛОТ-2 от Стара Загора до Нова Загора, там дясната лента е почти готова, по лявата лента остава още работа.

Там притеснението е за съоръженията, мостовете, които трябва да се довършат, но е възможно да се довършат в срок.

По ЛОТ 3 има най-много забележки – това е при пътен възел Нова Загора. От това, че беше избързано от строителите да бъде пуснат този ЛОТ за Коледа и Нова година, този участък и има нагъване там. Самата магистрала все още няма асфалт и по нея няма нищо нагънато, тъй като няма все още асфалт. Проблемът е с пътен възел Нова Загора, който вече се дооправя, повтори Павлова.

Тя посочи, че има около 700 м от циментовата стабилизация на пътя, която също не е качествена и ще трябва да се махне и да се направи отново. Павлова подчерта, че корекциите ще бъдат за сметка на изпълнителя.

Бордюрите на ЛОТ 3 също не са добри и трябва да се поправят. При ЛОТ 4 регионалният министър каза, че проблемът е с влажните почви.

Строителят пое ангажимент за юли също да е готов. Въпреки че към момента предпочитам да съм реалист, но не е невъзможно да се справят за лятото. Няма да позволя лошо качество за сметка на срока, категорична е Павлова.

За доклада на МЗ, който дава оценка за електрическите и магнитните полета, влияещи на околната среда, Павлова каза, че в министерството работят и по актуализация на самата наредба.

От една страна режимът да е по-достъпен, но да не се жертва здравето на хората, добави Павлова.

За енергийната ефективност, Павлова каза, че стартът на кампанията за санирането на жилищата е даден още миналата седмица. 

От 1 юли ще започне приемане на заявления за саниране. Очаква ни сериозно лято с много работа. С една позитивна кампания смятам, че ще можем да допринесем нещата да се случат положително, за да е успешна тази кампания. Във всичките 36 големи града, ще започнем да разсяваме условията, самата кампания. Не говорим само за саниране, говорим за цялостна модернизация на жилищните сгради. Това включва пълен ремонт на покривите, цялостно обновяване на входове, общи части, подмяна на хоризонтални щрангове, подмяна на отоплителната система, подмяна на електрическата система към енергоспестяващо оборудване, обясни регионалният министър.

Второ, не говорим само за панелни сгради, говорим за всички жилищни сградни. Тези сгради трябва да са проектирани до 26 април 1999 година, те са възможния ни бенефициент. Сградата трябва да е на минимум 3 етажа с 6 обособени жилища. Ако една сграда отговаря на тези изисквания, етажната собственост може да вземе решение на общо събрание за влизането в този процес. Достатъчно е на този етап на едно такова събрание да се вземе решение, че тръгват по този път. След това ние ще изпратим нашите проект мениджъри, които да проверят сградата. Нямаме таван на средствата, които предоставяме. Даваме 50% безвъзмездна помощ европейски средства. Колкото са необходимите средства за един апартамент, за един блок, ние 50% ще ги платим, подчерта още Лиляна Павлова.

За разрушените плажове по морето, регионалният министър заяви, че има плажове, които са много сериозно "изядени", има такива, които не са в толкова лошо състояние.

Юни месец заедно с Агенцията по кадастъра ще направим конкретно замерване на всеки един плаж и всички концесионери, които имат клауза в договора ще имат възможност да се възползват от таксата. Но има много брегозащитни съоръжения, които се повредени, там държавата няма право да инвестира, разясни Павлова.

  • Етикети:

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички