Подновени са преговорите с кредиторите на БДЖ


Подновени са преговорите с кредиторите на БДЖ
Снимка:

840

Отново са започнали преговорите с кредиторите на БДЖ. Няма как да бъдат отписани тези задължения към кредиторите, трябва да бъдат платени – със собствени средства и с помощ от държавата. Това каза изпълнителният директор на „Холдинг БДЖ” Християн Кръстев пред БНТ, предаде „Фокус”.

До края на месеца кредиторите ще дойдат в България, където ще продължат обсъжданията за разсрочване на задълженията, тяхното преподписване и изплащане. Дълговете на дружеството към момента възлизат на 498 млн. лева. Срокът за разсроченото им плащане сега е 10 години, като за последните три те не са изплащани.

Кръстев потвърди, че решението на Комисията по приватизация е, че за момента се спира приватизацията на БДЖ „Товарни превози”.

„Приватизацията, която вървеше, щеше да бъде несериозна и това дружество щеше да бъде продадено за много малко пари. То разполага с активи за 320 милиона, а реално щеше да бъде продадено за около 100 милиона, което не устройва нито кредиторите, нито държавата”, уточни той.

Християн Кръстев обясни, че са оценени ненужните активи на компанията и предсрочно ще бъдат продадени такива за около 40 милиона лева. До края на декември пък се очаква да бъде приключено изграждането на електронната система за билетоиздаване. Като срок за изпълнението на всички набелязани мерки е до три месеца.

  • Етикети:

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички