Правят кръстовище на две нива и на булевардите Гешов и България


Правят кръстовище на две нива и на булевардите Гешов и България
Снимка:

575

В началото на следващата година могат да започнат строителните работи на кръстовището на бул. „Иван Гешов” и бул. „България”.

Това каза на брифинг заместник-кметът на Столична община по транспорт Любомир Христов, цитиран от Фокус.

Христов обясни, че проектът предвижда бул. „България” да запази нивото на сега съществуващото трасе. Осигурява се пресичане с бул. „Иван Гешов” и се изгражда кръгово движение, което решава всички проблеми, свързани с левите завои основно и част от десните завои, обясни зам.-кметът.

Проектът предвижда да бъде запазена организация на движение със светофарно регулиране на нивото на бул. „България”.

22 500 до 23 000 автомобила преминават през кръстовището в пиковите часове, като времето за престой се движи между 8 и 10 минути в зависимост от деня. С реализацията на проекта ефектът за времето показва, че автомобилите ще преминават за около минута и половина. Осем пъти се намалява времето за преминаване през този участък, заяви Христов.

Според зам.-кмета до края на 2013 г. трябва да приключат проектите за петте кръстовища на две нива – бул. „България” и бул. „Иван Гешов”, бул. „Иван Гешов” и ул. „Георги Софийски”, кръстовището в кв. „Младост”, кръстовището на Телевизионната кула и кръстовището при ул. „Стоян Михайловски” и бул. „Симеоновско шосе”.

С реализацията на проектите, които предстои да бъдат изграждани, се създава една почти безконфликтна връзка от гара „Подуяне”, Телевизионна кула, кръстовището на ул. „Стоян Михайловски” и бул. „Никола Вапцаров”, по ул. „Сребърна”, бул. „Пейо Тодоров”, кръстовището, което се изгражда на ул. „Георги Софийски”. Ще може да се стига от района на „Красна поляна” до район „Подуяне” за по-малко от десет минути, уточни Любомир Христов.

Проектът възлиза на около 26 милиона лева, като крайната стойност ще е ясна след като приключи работният проект. Проектирането и формалните процедури трябва да приключат до края на тази година, добави Христов.

В момента в график и в срок се изпълняват всички строителни дейности на кръстовищата на Телевизионната кула и кръстовището на ул. „Георги Софийски” и бул. „Иван Гешов”. Плановете за приключване на всички строителни дейности по тези два проекта са краят на тази година.

Предстои стартиране на строителството на следващите две кръстовища – кръстовището на ул. „Стоян Михайловски” и бул. „Никола Вапцаров” като продължение на проекта „Телевизионна кула”, каза още Любомир Христов.

Имаме амбиция да започнем преасфалтиране на пътната част на бул. „Цариградско шосе”, но това зависи от бюджета, посочи Христов.

По думите му в момента се водят разговори с Европейска инвестиционна банка за финансиране на проекта за изграждане на кръстовище на две нива на „Лъвов мост”.

  • Етикети:

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички