Протестират срещу новата "Синя зона" в София


Протестират срещу новата "Синя зона" в София
Снимка:

394

Граждани, негодуващи срещу новите правила за паркиране в синята зона на столицата, ще окупират кръстовището на "Попа" в София днес следобед. Организатори на протеста са гражданската инициатива "Стожер" и инициативата "Не на данък паркинг" в социалната мрежа Facebook,  съобщава агенция БГНЕС.

Според новите правила паркирането в синята зона, което досега струваше един лев и не беше ограничено във времето, вече ще се таксува с 2 лева за час, а максималният възможен престой е 2 часа. В зелената зона пък автомобилът ще може да се оставя до 4 часа, всеки от които струва по лев.

В началото на юни гражданското движение ДНЕС обжалва новите правила за платено паркиране в София. Според тях новият ред е рекет и дискриминация спрямо живеещите в центъра столичани.

За повечето хора новата мярка е чист рекет, заявяват гражданите и припомнят една от последвалите реакции след като станаха ясни новите правила: "На първи септември ще запаля колата си на "Батенберг". Потребител на социалната мрежа заявява: "Няма нужда да търсите терористична организация в Афганистан или Иран - тя е тук и се казва "Център за градска мобилност". Тази организация е създадена, за да ни тероризира и с градския транспорт, и с организацията на движението, и със синята зона. Крайно време е ние, живеещите в непрекъснатия терор, да потърсим сметка на тази враждебна нам структура".

Предстоящата днес, от 17.00 часа на кръстовището на "Патриарх Евтимий", окупация е част от редицата запланувани, ако не се постигне компромисно решение, удовлетворяващо недоволните.

Кметът на София Йорданка Фандъкова е твърда за въвеждането на новите правила за паркиране в Синята зона, но увери, че ще чуе гласа на гражданите.

Изискала съм от СОС да внесат предложения за промени за облекчаване процедурата за гражданите на столицата. По отношение на плащането – никой не обича да плаща, но въпросът е искаме ли да се облекчи центърът от вредните газове, от шума и от безразборното паркиране на автомобили, обясни Фандъкова.

Спомнете си, че специално поисках отлагане на тези промени с една година, каза тя. Представителите на несъгласните с новите правила отново ще бъдат поканени. Важно е да се правят тези срещи с представителите на СОС и с Центъра за градска мобилност, но виждам, че протестите започват да се политизират, заяви Фандъкова.

Цените за паркиране са определени от наредбата - дали ще е тази цена или друга може да се дискутира. Важно е да се обединим около целта да бъдем част от европейската практика. Но смятам за безотговорни политическите намеси и затова продължаваме да обясняваме на хората целта на промяната. Ще засилим комуникацията, важно е хората да разберат какво се случва, подчерта столичният кмет.

 

 

 

 

 

  • Етикети:

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички