Пуснаха кръстовището на Телевизионната кула


Пуснаха кръстовището на Телевизионната кула
Снимка:

540

Днес бе пуснато в експлоатация кръстовището на две нива при Телевизионната кула в София.

Във връзка с препроектиране на кръстовището са реализирани икономии, благодарение, на които са изпълнени цялостна реконструкция и разширяване на 2 км. от бул. „Драган Цанков”, включително моста на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви”.

Проектът включва подмяна на 7000 квадратни метра тротоарни настилки с уни-паваж, като е поставено ново улично осветление, монтирани са светлоотразителни сфери в асфалта, с цел осигуряване на безопасно движение.

Изграждането на кръстовището и ремонта на двата булеварда са финансирани със средства на Столичната община. Изпълнител на обекта е ГБС.

Кръстовището на бул. „Иван Гешов” и ул. „Георги Софийски” също ще приключи предсрочно, каза столичният кмет Йорданка Фандъкова на откриването.

То трябваше да бъде готово през февруари. Изпълнителите там са обещали до края на декември да бъде готово. Нещата вървят в срок. Там се поставят и шумоизолиращи елементи, а ще се изградят и естетични шумоизолиращо стени, каза още Фандъкова.

Тя съобщи също, че е започнало проектирането на кръстовището на Семинарията.

За новото кръстовище на две нива, тя отбеляза, че ефектите вече са видими.

Тук имаме доказани ефекти – над 50% намаляване на вредните емисии, защото – край с формирането на автомобилите на това кръстовище, където всички знаем колко беше натоварено, каза столичният кмет.

Днешното откриване на кръстовището обаче не се "хареса" на велосипедистите.

От сдружение "Велоеволюция" протестираха днес заради "поредното недоглеждане при реконструкцията на въпросното кръстовище, с която на практика съществуващата велоалея е зачеркната, а велосипедистите са принудени да се престорят на пешеходци".

Изпускането на велосипедното движение като елемент на транспортната система в проекта за реконструкцията на кръстовището и то при наличие на велоалея по булеварда е недопустимо и е показател за значителни проблеми в транспортната политика на града. По този начин новата транспортна инфраструктура не само не подобрява условията за придвижване с велосипед в града, а го прави по-опасно и неудобно, премахвайки вече съществуваща велосипедна връзка, заявяват велосипедистите.

Те обявиха, че са изпратили своето становище до Столична община, с което аргументират протестните си действие. 

Във връзка с протестните действия, столичният кмет Йорданка Фандъкова съобщи, че е възложила на заместник-кмета по транспорт да се срещне с представители на „Велоеволюция”, за да обсъдят по какъв начин да бъде очертана велоалеята на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви”, така че да бъде функционална.

  • Етикети:

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82481
  • GBP
    1
    2.28811
  • JPY
    100
    1.16232
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички