Пуснаха отсечката Стара Загора - Нова Загора от Тракия


Пуснаха отсечката Стара Загора - Нова Загора от Тракия
Снимка:

717

Лот 2 на автомагистрала "Тракия" от Стара Загора до Нова Загора официално бе открит днес.

Дължината на трасето е 31.8 км. Участъкът се простира на територията на две области – Стара Загора и Сливен, където се намира и най-натовареният участък, т.нар. "участък на смъртта". Изграждането на ЛОТ 2 е на стойност  близо138 млн. лв.

Пътят Стара Загора - Нова Загора винаги е бил с най-много жертви, с най-много катастрофи всяка година, каза президентът Росен Плевнелиев, който присъства на откриването.

Днес ние пращаме "отсечката на смъртта" в историята. Но и днес ние пишем история, защото сме на път да изпълним заветната мечта на българите за АМ "Тракия", подчерта Плевнелиев, цитиран от БГНЕС.

Той посочи, че магистралното строителство е силно легитимен национален приоритет и че всички българи знаят за "Люлин", за "Тракия", за "Хемус", за "Струма", всички българи ги искат.

На обекта в последните 2 години и половина работиха над 6000 души. И не просто представители на различни институции, но всички, които работиха на рози обект постигнаха много – от хората в общините, от хората в министерствата, строителите, проджект мениджърите, нашите колеги от ЕК, които бяха заедно с нас, добави Плевнелиев. Той подчерта, че това е най-големият инфраструктурен проект на България досега.

"117 км магистрала, които сме на път да завършим до края на годината, накуп за по-малко от 3 години не се бяха случвали. И именно на този най-голям инфраструктурен проект на България всички работиха в срок и до последния лев в бюджета. Това е доказателство за професионализъм и това е доказателство за потенциал, който оттук нататък ще промени България", отбеляза президентът. 

Премиерът Бойко Борисов се похвали, че е много щастлив, тъй като е ходил до Ямбол и се е върнал, за да я види цялата отсечка на магистралата.

"Мисля, че в следващите 12 дни ще стане и ЛОТ-а до Ямбол.

Ето така ми се иска да изглежда България – слънчогледи, жита, в средата магистралата. Всичко е засадено в момента. Комбайни жънат. Слънчогледът е прекрасен като реколта и между тях магистралата. Убеден съм, че това ще донесе резултати в следващите години за цяла България. В началото беше Брюксел, мостът ако си спомняте, след това АМ "Люлин", след това Южната дъга, след това спортната зала, след това Меден рудник в Бургас, сега "Тракия". Вчера заедно с еврокомисар Хаан бяхме на Дунав мост 2 - изключително съоръжение, което до края на годината ще бъде пуснато, припомни Борисов.

Той подчерта, че всичко това остава за хората, за следващите поколения.

"Нека другите да си говорят. Ние всеки ден ще им показваме това, което сме свършили. Най-евтини в Европа, качествени, в срок и аз истински благодаря на президента Барозу и на еврокомисаря Хаан за изключителната помощ, която оказват на България в усвояването на европейските фондове и одобряването на нашите проекти", заяви премиерът.

Той съобщи, че в момента по програма "Транспорт" са договорени 95% и над тридесет и няколко процента има усвоени пари

"Само напомням - преди да дойдем ние на власт, всички фондове на ЕС бяха спрени за България. И това трябва да бъде въпросът ни към Станишев всеки път, когато си отвори устата", повиши тон премиерът.

"Благодарение на тези хора, ние имаме тези магистрали, тези жп линии, които ще видите и всичко останало. Когато дойдох, всички фондове бяха спрени, нали така, господин комисар. Всички фондове за България. А сега усвояваме милиарди евро от европейската солидарност. В пъти, в пъти, в пъти по-добри сме от предишното правителство. И това са числови измерения, няма как да се манипулират", заяви Бойко Борисов.

Той помоли тези, които ще карат по "Тракия" да бъдат внимателни на двата пътни възела.

"Ще направим всичко възможно след 12 дни да пуснем до Ямбол отсечката. Тя е готова, минах да я видя. Но знаете, че 17 км, което за първи път, господин комисар, се случва в България, 17 км готова магистрала я развалиха, заради некачествено строителство. Днес щяхме да пуснем цялата, но дали сме дума. Всяко евро ще бъде отчитано с качествена работа. Благодаря на всички, които работиха по ЛОТ-а, на моите приятели работниците, с които вече поне 20 проверки сме направили по този ЛОТ. Следващите ЛОТ-ове на "Струма" ги очакват, на "Хемус", на "София-Видин", така че повече оптимизъм. Така искам да изглежда България", заключи Борисов.

 

  • Етикети:

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички