Разкрити авиомистерии


Разкрити авиомистерии
Снимка:

529

В главите на повечето хора, пътуващи със самолет, често се блъскат куп интересни въпроси – някои породени от страх, други – от чисто любопитство.

Обикновено, обаче, хората се притесняват да попитат служителите в самолетите или на летищата. Затова онлайн туристическа агенция eSKY.bg представя отговорите на малка, но съществена част от тези въпроси.

Наистина ли в самолетите няма ред номер 13?

Ако си плюете през рамото, когато черна котка ви минава път, или „заключвате“ пръстите си при вида на нещо по-страшно, отговорът много ще ви хареса. ДА, почти нито една авиокомпания няма да ви продаде самолетни билети на ред номер 13, просто защото такъв не съществува. Вместо да опъват нервите на суеверните пасажери, повечето авиокомпании са решили да премахнат това число от списъка си.

Може би не знаете, но Lufthansa стига и по-далеч. На техните самолети липсва и ред номер 17, тъй като от авиокомпанията не искат да изнервят излишно своите италиански клиенти, според които числото 17 носи нещастие.

Наистина ли мобилните телефони и други устройства могат да причинят проблеми на борда?

Взети поотделно, нито вашият телефон, нито iPad устройството на съседа ви, могат да причинят проблеми на борда. Множество такива устройства, обаче, могат да се окажат изпитание за навигационните системи на самолета. Засега не се знае достатъчно за ефектите от тези устройства, затова следването на правилата като превантивна мярка е задължително.

Наистина ли диетичната кола се налива по-трудно в самолета?

ДА, в комбинация с височината, на която се налива, този тип газирана напитка, може да се налее по-трудно от всяка друга. Така, докато стюардесата ви налива диетична кола, вие можете да налеете друга напитка три пъти по-бързо. Все пак, призоваваме ви да не дразните персонала, тествайки достоверността на любопитния факт.

Могат ли вратите на самолетите да се отворят по време на полет?

По принцип, отговорът на този въпрос е ДА, но към положителното твърдение има и добавка – от поне 100 културиста. Има доста случаи в историята на летенето, в които пасажери са скачали от седалките си и панически са се втурвали към вратите на самолета. За щастие, място за притеснение няма, тъй като вратите, използвани в търговските самолети, се затварят под налягане. Така че, ако на борда има 100 човека с големи мускули и всички те едновременно се насочат към вратата, тогава оправдано можете да започнете да се притеснявате.

Ще избухне ли самолетът, ако на борда гръмне пистолет?

От многото филми по темата, човек не може да разбере на какво да вярва. Истината е, че зависи от това къде удари куршумът. Ако той удари самолета странично, няма да има големи поражения, тъй като налягането в кабината ще компенсира загубата на налягане от появилата се дупка. Ако обаче куршумът мине през някое от прозорчетата – тогава въздухът ще започне да излиза оттам и да повлича всичко със себе си.

В този случай, по-добре не се опитвайте да подражавате на Харисън Форд от филма Еър Форс 1, а следвайте инструкциите при аварийна ситуация. А що се отнася до експлозията – тя може да възникне, само ако е засегнат резервоара на самолета. Накрая, не забравяйте, че комбинацията от „пистолет“ и „на борда“ на практика е почти невъзможна.

 

 

  • Етикети:

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички