Разследват и Ford за манипулиране на вредни емисии


Разследват и Ford за манипулиране на вредни емисии
Снимка: Getty Images/Guliver

2985

Федералната автомобилна агенция на Германия (KBA) започна проверка на американската компания Ford, при която също има съмнения за използване на софтуер, намаляващ нивата на вредни емисии. Според вестник Wirtschaftswoche, министeрството на транспорта на страната е поръчало на KBA да провери модела Ford Mondeo за наличие на забранено оборудване.

Проверката вече е стартирала, признават от Ford. В компанията са получили запитване за софтуера, с който разполага 2,0-литровият дизелов двигател на Mondeo. Изпълнителният директор на германското представителство на американския производител Гунар Херман обаче категорично отрече появилите се твърдения, съобщава Actualno.com.

"Никакви подобни устройства не се поставят както на този, така и на другите дизелови двигатели на нашите модели. Ние оказваме пълно съдействие на разследващите органи, като целта ни е да разсеем всички съмнения за нещо нередно", коментира Херман.

Само преди дни от Ford категорично обявиха, че няма да подкрепят решението, според което над 5,3 млн. автомобила в Германия с дизелови двигатели трява да бъдат привикани в сервизите, за да се препрограмира софтуера на моторите им. Инициативата е на германското правителство, като тя бе подкрепена от най-големите местни производители BMW, Volkswagen Group, Daimler и Opel.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83853
  • GBP
    1
    2.2902
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички