Реципрочни ограничаващи мерки за турските превозвачи иска българският бизнес


Реципрочни ограничаващи мерки за турските превозвачи иска българският бизнес
Снимка:

872

За пореден път Турция се опитва да подкрепи по „нестандартен начин” своите превозвачи за сметка на чуждите. Това заяви Георги Петърнейчев, член на УС на Асоциацията на българските предприятия за международни превози и пътища.

„Турция налага такива санкции не само на българските превозвачи, а и на всички превозвачи, които ще влизат. Основно това ще засегне българския превозвач, защото ние работим доста силно на този пазар. До Истанбул българският превозвач трябва да плати около 240 – 260 евро повече, с въвеждането на новите такси. Ако отиде до Бурса, трябва да плати 500 евро, до Анкара – 750 евро. Това е непосилно, невъзможно е да стане. Това няма да удари само превозвачите, но и българската икономика, която изнася стоки и те се оскъпяват. По веригата всички ще бъдат потърпевши”, обясни Петърнейчев пред Агенция „Фокус”.

Според него българското правителство трябва да реагира светкавично с реципрочни мерки, защото няма никакво време.  

„Аз имам такъв опит като зам.-министър на транспорта през 2006 година. Тогава ни приложиха същите методи, но в по-малки размери, а не както сега – непоносимо. Ние реагирахме и реципрочно наложихме същите мерки на техните превозвачи, които влизат в България. Тогава беше 80 евро на посока или 160 евро да пресекат страната. Още първата седмица след това пристигнаха турски представители и искаха да разговаряме как можем да постигнем споразумение, за да може и двете страни да са добре. И тогава бяха въвели едностранно решение. И сега в Министерството на транспорта няма уведомление, че ще бъдат въведени такива мерки. Според мен трябва да се действа бързо и същите мерки да се предприемат светкавично относно техните превозвачи. Това може да стане с решение на Министерски съвет и още от 1 септември могат да се въведат ответни мерки, за да дойдат да преговарят наистина”, посочи Петърнейчев.

Експертът не пропусна да посочи, че мерките биха имали бърз ефект заради обема на преминаващи турски превозвачи през българска територия.

„Годишно през България има около 4000 преминавания на техните автомобили, а нашите са 10 или 20 пъти по-малко. Смятам, че те могат да бъдат зависими от България, а не ние от тях, ако се вземат адекватни мерки – такива, каквито те налагат на България”, категоричен е Петърнейчев.

Междувременно стана ясно, че транспортният министър Данаил Папазов вече е поискал среща с турския си колега относно таксите за чуждите превозвачи. Папазов обясни, че се надява на среща до 1 септември.

„Аз нямам официална информация, затова няма какво да коментирам. Въпреки всичко, ние сме отправили официално запитване да проведем такава работна среща, или в България, или в Турция. За нас е важна тази среща, затова, където кажат, там ще е”, подчерта Данаил Папазов.

  • Етикети:

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички