Рено-Нисан поема контрола върху производителя на Лада


Рено-Нисан поема контрола върху производителя на Лада
Снимка:

764

Руският автомобилен пазар е на път да се превърне в №1 в Европа по отношение продажбата на нови автомобили и европейските автомобилни гиганти вече се подготвят за тази прогноза.

Алиансът Renault-Nissan и държавната руска корпорация Russian Technologies създадоха джойнвенчър, който ще защитава капиталовложенията им в производителя на Лада Автоваз и ще играе ролята на стабилен акционер в най-голямата руска автомобилна компания.

Новото съвместно дружество се казва Alliance Rostec Auto BV.

Джойнвенчърът ще ускори нашата пазарна офанзива на руския пазар. Той ще подкрепя конкурентноспособността на Avtovaz, руският лидер в автомобилната промишленост, коментира председателят и главен изпълнителен директор на Renault-Nissan, Карлос Гон.

Според условията на сделката, Renault-Nissan ще инвестира 23 млрд. рубли (742 млн. долара). До средата на 2014 г. инвестицията ще даде на Renault-Nissan дял от 67,13% в джойнвенчъра. Тогава джойнтвeнчъра ще притежава 74,5% от Avtovaz.

Renault, който купи 25% от Avtovaz през 2008 г. и след това подпомогна възраждането му, ще инвестира около 11,3 млрд. рубли (366 млн. долара) в джойнвенчъра и до юни 2014 г. планира да притежава 50,1% в него. Nissan, който преди това не е притежавал дял в Avtovaz, ще инвестира 11,7 млрд. рубли (376 млн. долара) и към същата дата планира да притежава 17,03% в джойнвенчъра.

Към същата дата Russian Technologies ще държи 32,87% от акциите в съвместното дружество.

До завършване на сделката през 2014 г., Alliance Rostec Auto BV ще изкупи всички дялове в Avtovaz, които в момента са собственост на инвестиционната банка Troika Dialog.

До 2020 г. Avtovaz, заедно с партньорите, очаква да произвежда над 1 млн. автомобила годишно, отговаряйки на най-високите световни стандарти.

Благодарение на партньорството с Renault-Nissan Alliance, ще бъдат създадени нови и високо платени работни места в Толиати и региона, коментира Сергей Чемезов, генерален директор на Russian Technologies.

Сделката се случва осем месеца, след като Президентът на Руската Федерация Владимир Путин откри завод в Толиати за асемблиране на автомобили с годишен капацитет от 350 000 коли.

Комплексът ще стане дом на най-големите програми за споделяне на платформи в Renault-Nissan Alliance. През пролетта на 2012 г. в него стартира производството на LADA Largus, докато производството на новия Nissan Almera стартира преди около месец, на 11 ноември, като пълният си капацитет ще достигне през пролетта на 2013 г. Скоро производството ще се разшири на пет модела от трите марки – LADA, Renault и Nissan. Инвестициите в проекта ще достигнат 400 млн. евро.

С подобренията в Толиати и тези, планирани за другите производствени комплекси, от началото на 2016 г. Renault-Nissan и Avtovaz ще разполагат с годишен производствен капацитет от 1,7 млн. автомобила.

Общият обем произведени през 2011 г. в Русия автомобили е 2,65 млн. През тази година се очаква обемът да нарасне до 2,9 млн. автомобила, в това число и лекотоварни модели. Русия е третият по големина пазар за Renault-Nissan Alliance.

 

  • Етикети:

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички