Решават за влизането ни в Шенген чак през септември


Решават за влизането ни в Шенген чак през септември
Снимка:

766

Лидерите на страните от Европейския съюз решиха да отложат за септември решението за евентуално приемане в Шенгенското пространство на България и Румъния, предаде БТА, като се позова на Франс прес.

Решение по въпроса ще бъде взето през септември 2012 г., гласи проектът за заключителна декларация на Европейския съвет.

Дотогава Европейският съюз ще помогне на Букурещ и София да определят мерките, които ще позволят присъединяването им на тази дата, се казва в проекта, получен от АФП.

Двете страни очакваха отказ за Шенген на сегашната среща на върха в Брюксел, но се надяваха поне да получат зелена светлина за лятото.

В крайна сметка решението бе отложено за септември поради възраженията на Холандия.

"Ние смятаме, че България и Румъния не са направили всичко необходимо. Те постигнаха напредък, но не достатъчен, за да изпълнят критериите на Шенген", каза в Брюксел холандският премиер Марк Рюте.

"С всичките проблеми, които имаме сега с границите на Гърция, въпросът е дали България и Румъния могат да изпълнят навреме и на място всички необходими условия, изисквани от критериите на Шенген", каза Марк Рюте.

Приемането на България и Румъния в Шенген трябва да бъде одобрено с единодушие от страните членки и двете държави не могат да бъдат разделяни, напомня АФП. Следователно всеки проблем, пред който се изправя едната от двете страни, задържа и другата.

Според дипломати холандските възражения са основно към България.

ИТАР-ТАСС цитира дипломатически източници, според които Холандия е недоволна от резултатите на България в борбата с организираната престъпност и корупцията, както и от недостатъчния контрол над външните й граници.

На въпрос колко време Холандия ще отстоява тази позиция, премиерът отвърна: "Колкото е необходимо".

Той уточни, че позицията има широка политическа подкрепа в страната му. "Всичко е в ръцете на Румъния и България", продължи той и прикани двете страни да работят за правовата държава и независимостта на правосъдието и да се борят с корупцията.

Както заяви европейски дипломат, има надежда да настъпи промяна в позицията на Холандия - единствената държава от ЕС, която възразява срещу приемане на България и Румъния в Шенген - след като Европейската комисия публикува новия доклад за България и Румъния през лятото.

Въпросът за приемането на България и Румъния в Шенген за кратко се превърна в пречка за друг проблем - признаването на Сърбия за официален кандидат за членство в ЕС.

Румъния изказа възражения, но в крайна сметка вчера ги оттегли и Сърбия снощи бе обявена за кандидатка за членство. Издигайки пречки в процеса на присъединяване на Белград към ЕС, Букурещ демонстрира колко силно може да попречи подобно отношение на всяка страна, която се стреми към членство, каза пред АФП дипломат, пожелал анонимност.

"Идеята е да се покаже, че Холандия не е права, а не, че ние искаме да пречим на Сърбия", каза румънският опозиционен водач Виктор Понта, според когото "не бива на злото да се противодейства със зло".

  • Етикети:

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички