Рим забранява дизелови коли да влизат в центъра


Рим забранява дизелови коли да влизат в центъра
Снимка: iStock/Guliver

5226

Рим ще въведе забрана за влизане на автомобилите с дизелови двигатели в центъра на града от 2024 г. в борба срещу замърсяването на въздуха, съобщи днес кметът на Вечния град.

Вирджиния Раги, член на популисткото Движение 5 Звезди, огласи идеята по време на обръщение към жените кметове от целия свят на конференцията Women4Climate в Мексико, и публикува детайли след завръщането си в Италия.

„От 2024 г. на всички дизелови автомобили ще бъде забранено да влизат в центъра на Рим“, написа тя в страницата си във Facebook, предаде AFP.

Използването на автомобилите с дизелови двигатели в Европа вече намалява от няколко години и автопроизводителите се намират под засилващ се натиск да се завърнат към бензиновите двигатели, докато в същото време се занимават с разработването на електромобили.

Преди два дни британският в. Financial Times съобщи, че италиано-американската група Fiat-Crysler планира да отстрани дизеловите двигатели от всички свои леки автомобили от 2022 г., след като се стигна до разък спад в търсенето и разходите се увеличиха.

Във вторник висш германски съд излезе с решение, по силата на което градовете имат правото да налагат забрана за използването на дизелови автомобили в името на борба със замърсяването на въздуха, което поставя милиони собственици на коли в несигурно положение.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички