Румънските магистрали били три пъти по-скъпи от българските


Румънските магистрали били три пъти по-скъпи от българските
Снимка:

619

Румънските магистрали, построени на равнинен терен, са три пъти по-скъпи от българските, съобщава БТВ. В същото време разликата между минималните и максималните разходи при тази форма на релефа е по-голяма отколкото в Полша и България, се посочва в съобщение на Съвета по конкуренция, цитирано от Медиафакс.

Съветът посочва, че в рамките на извършения анализ е установена значителна вариация на средните цени за километър магистрала. Например в равнинната зона в Румъния цените варират в интервала 2,68 млн. евро - 11,61 млн. евро. В България са между 2 млн. евро и 2,8 млн. евро, а в Полша - в интервала между 4,6 млн. евро и 12,4 млн. евро, отбелязва съветът, позовавайки се на заключенията на проучване на пазара на пътното и магистрално строителство в Румъния.

В северната ни съседка вариацията на средната цена за километър магистрала, изграден при една и съща форма на релефа, е 45,8%, докато в Полша е 36,4%, а в България - 14,2 на сто.

Според данни, предоставени от Националната компания "Магистрали и национални пътища", в Румъния средната цена на километър магистрала в равнинна зона е 23,3 милиона леи (еврото се разменя за 4,43 леи), а в хълмист район - 20,8 милиона леи, като и двете са над стандартното ниво на разходите.

В сравнение с България средната цена на километър магистрала в равнинна зона в Румъния е близо три пъти по-висока, отбелязва още цитираният източник.

  • Етикети:

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички