Руският пазар на автомобили изпреварва германския


Руският пазар на автомобили изпреварва германския
Снимка:

681

Пазарът на автомобили в Русия е на път да стане най-големият в Европа, изпреварвайки този в Германия. Това сочат прогнозите на международната консултантската компания Boston Consulting Group, цитирани от БТВ.

Оказва се, че в Русия нараства броят на собствениците на автомобили, което засилва и голямото местно производство на коли. Западни автомобилостроители като „Дженерал мотърс”, „Форд”, „Рено” и „Фиат” направиха големи инвестиции в Русия, залагайки на разрастването на пазара с надежда, че средната класа ще купува автомобили.

В Русия на 1000 жители се падат едва 290 автомобила спрямо 560 в Западна Европа и много от тези коли са стари, а десетилетието на силен икономически растеж, подхранвано от минералните богатства на страната, бавно увеличава покупателната сила на по-голяма част от населението.

„По принцип това е привлекателен пазар от гледна точка на дела на собствениците на автомобили и следователно сме оптимисти в дългосрочен план. Това обаче не означава, че всяка година ще бъде добра,” посочва един от авторите на доклада.

Документът прогнозира, че Русия може да последва Бразилия и Китай и да се превърне от пазар, който е обект на интерес от чуждестранните износители, в пазар, доминиран от колите местно производство.

Boston Consulting Group прогнозира, че руският автомобилен пазар ще нараства с 6% годишно до 2020 г., когато ще бъдат достигнати продажби от 4,4 млн. автомобила годишно.

Подобни продажби ще направят руския пазар петият по големина в света след пазарите на Китай, САЩ, Индия и Бразилия, отбелязва докладът. Миналата година Русия бе на седмо място в класацията, а през 2009 г. - на десето.

Според авторите на прогнозата пазарите на страните с нововъзникваща пазарна икономика още ще се равняват на 65% от глобалния пазар до 2020 г. спрямо 28% през 2000 г.

  • Етикети:

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички