Руските железници проучват БДЖ "Товарни превози"


Руските железници проучват БДЖ "Товарни превози"
Снимка:

1550

Руска компания има интерес към БДЖ "Товарни превози", пише авторитетният руски вестник "Комерсант".

Според изданието руските държавни железници (РЖД) искат да стъпят активно на европейския пазар и за тази цел са готови да инвестират в БДЖ "Товарни превози". Окончателното решение ще бъде взето след анализ на „международните перспективи” на българската компания.

Още това лято „БДЖ Товарни превози” се продаваше за 135 млн. долара, но желаещи не се намериха и сега цената е намалена наполовина. В случай на купуване на „БДЖ Товарни превози”, може да бъде активизиран и интересът на РЖД към активи в Гърция.

От отдела за международно сътрудничество на РЖД уточняват пред вестник "Коммерсант", че компанията „анализира” възможността да купи „БДЖ Товарни превози”, пише Агенция "Фокус". „В България ситуацията в областта на железопътния транспорт е противоречива – от една страна железопътната мрежа в страната се развива, а от друга подвижният състав се намира в доста износено състояние”, поясняват от службата.

Според мнозина изходът за БДЖ "Товарни превози" е да бъде приватизирана, но не така мислят от "Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт". Само преди два дни организацията направи пореден протест срещу приватизацията на компанията и обясни, че това е "грабеж". Предколедно през последните седмици на търг бяха изкарани 331 теснопътни товарни вагона, 49 локомотива и мотриси, а по-рано през годината бяха обявени за продан 233 пътнически вагона, като изходите от търговете останаха неясни, твърдят от организацията.

Ивайло Петров

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички