САЩ спира създаването на най-голямата авиокомпания в света


САЩ спира създаването на най-голямата авиокомпания в света
Снимка:

670

Сделката за сливането на авиогигантите American Airlines и US Airways е на път да бъде сериозно застрашена, предаде БГНЕС. Причината е в евентуалното й блокиране от страна на министерството на правосъдието на САЩ.

Ведомството е внесло иск във Федералния съд във Ващингтон, в който заявява, че сливането на компаниите нарушава антимонополното законодателство на САЩ и води към отслабването на конкуренцията в отрасъла, както и до увеличаване на цените за пътниците, като намали стимулите за понижаване на цените.

"Въздушният транспорт е жизненоважен за милиони американски потребители, които редовно летят по работа или за удоволствие", коментира министърът на правосъдието Ерик Холдър. Правосъдното ведомство припомня, че двете авиокомпании в момента са в пряка конкуренция на повече от 1000 дестинации. Евентуалното им сливане би довело до създаването на авиокомпания с капитализация от порядъка на 11 млрд. долара.

Сделката по съединяването на авиокомпаниите официално влезе в ход в началото на месеца, но за нея се говори още от февруари. Ако тя се осъществи, ще създаде увеличаване на конкуренцията по маршрута Лондон-Филаделфия, където съвместно дружество между „Бритиш Еъруейз” и „Иберия” създава фактически монопол.

  • Етикети:

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички