След 2-3 години БДЖ трябва да изглежда различно, смята шефът на железниците


След 2-3 години БДЖ трябва да изглежда различно, смята шефът на железниците
Снимка: БГНЕС

7025

Състоянието на БДЖ се подобрява. То се подобри чувствително през 2015 г. в сравнение с 2014 г. Драстично бяха намалени задълженията – за около година и половина те намаляха със 115 милиона.

Това заяви пред БНР изпълнителният директор на „Български държавни железници“ (БДЖ) Владимир Владимиров.

"Ако направя една съпоставка от 2009 г., когато беше най-тежкото състояние на БДЖ, се вижда, че в периода на реформи, започнал в края на 2009 и началото на 2010 г., в БДЖ задълженията са намалени чувствително - от 573 милиона до 255 милиона към днешна дата. Дружеството е много по-добре финансово в сравнение с предходните години", каза Владимиров.

По повод информацията, че кредиторите се опитват да продадат сградата на транспортна полиция, която се намира в близост до столичната Централна гара, Владимиров заяви: "През последните 5 години винаги е имало опити за запори на сметките, имало е дебати с кредитори".

"Правителството и парламента са взели отношение по този въпрос, защото в закона за бюджета е казано, че ако се случи концесия на летището, до края на годината в БДЖ би трябвало да постъпят такива пари, които да позволяват погасяването на задълженията на БДЖ като цяло. Тоест не само са намалени към днешна дата, но вече има и визия как ще се процедира до окончателното им намаляване. Тоест до края на годината при едно добро стечение на обстоятелствата, то вероятно този проблем ще отпадне. Надявам се това да стане до края на 2016 г.", каза Владимиров.

"Спиране на влакове, увеличаване на цената на билета, съкращаване на хора - всички тези мерки ги преживяхме през последните години и бяха неизбежни стъпки към реформите", допълни той, посочвайки, че се надява от тук нататък тези тежки мерки няма повече да бъдат предприемани.

Ако се реши въпросът със задълженията, следващата стъпка е развитие – инвестиция в железниците, нови мотрисни влакове, по-добри условия за пътуване и по-доволни клиенти, каза още Владимиров.

Според него рамките на следващите 2-3 години БДЖ трябва да изглежда по друг начин.

"В момента се подготвя билетоиздаваща система, която да позволи ползване на електронен билет за пътнически превози. Тече и проект за цялостно почистване на всички влакове, който ще приключи до края на летния сезон", каза още изпълнителният директор на „Български държавни железници“. Той обясни, че има план, който предвижда, продажбата на голямо количество излишни товарни влакове, "практически всички вагони с холдинга", и наброяват няколко 1000, както така и сгради, които не се ползват от администрацията.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички