След обвинението в измама: Ще бъде ли Мъск принуден да напусне Tesla?


След обвинението в измама: Ще бъде ли Мъск принуден да напусне Tesla?
Снимка: Getty Images/Guliver

3242

Илън Мъск е в беда. Колко голяма - ще зависи от края на делото, заведено срещу него от Комисията за борсите и търговията с ценни книжа на САЩ (SEC).

Мъск е обвинен в измама, по-конкретно в това, че е подвел инвеститорите със съобщението си в Twitter от август, в което твърди, че разполага с финансиране от Саудитска Арабия за сваляне на компанията си Tesla от борсата.

Според регулатора той е изфабрикувал твърдението си. За минути след новината акициите на Tesla се обезцениха с около 10%. Самият Мъск нарече обвинението "несправедливо".

Какъв би бил най-лошият сценарий за милиардера? Да му се наложи да плати огромна глоба и да му бъде забранено да заема поста изпълнителен директор на която и да е публична компания в САЩ. Това би означавало, че на дните му като шеф на Tesla е дошъл край - немислим вариант за компания, която е толкова силно свързана с личността на Мъск и с визията му за бъдещето на мобилността.

"Решението за Tesla е да измисли лек, който едновременно дисциплинира Мъск, без да унищожи неговата стойност за акционерите", коментира пред BBC проф. Джоузеф Грунфест от "Станфорд", който е и бивш член на SEC.

Според него би могло друг човек да стане изпълнителен директор, а самият Мъск да бъде назначен за главен мениджър на производството. Или пък да му бъде назначена "Twitter бавачка", която да следи всичко, което пуска в социалните мрежи.

От Tesla все още не са коментирали официално бъдещето на Мъск. Служителите обаче са все по-притеснени от ефекта, който имат неговите гафове върху компанията. Припомняме, че Мъск може да бъде изправен пред съда и по друг повод - той нарече "педофил" един от водолазите, участвали в спасителната акция на тайландските деца, които бяха заклещени в пещера за над две седмици през лятото.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички