Съд в Испания отмени таксите за ръчен багаж на Ryanair


Съд в Испания отмени таксите за ръчен багаж на Ryanair
Снимка: Getty Images/Guliver

5379

Нискотарифната авиокомпания Ryanair понесе удар, след като съд в Испания определи новите им ограничения на количеството кабинен багаж като "злоупотребяващи" и разпореди да не бъдат спазвани в страната, пише Euronews.

Съдът взе решението в сряда, след като разгледа жалбата на пасажерка на Ryanair, която била принудена да плати 20 евро, за да може да вземе в салона на самолета ръчната си чанта, тежаща над 10 кг.

Съдът разпореди авиокомпанията да върне парите на жената и да ѝ плати лихви. Според съдебното решение политиката на Ryanair "ограничава правата, дадени на пътниците по закон", в резултат на което не трябва да се прилага в Испания.

Новите правила на нискотарифния превозвач за салонния багаж бяха въведени през 2018 г. и предвиждат пътниците да плащат допълнителна такса, ако донесат за качване в салона на самолета нещо повече от малка, лична чанта.

Те бяха посрещнати с недоволство, защото в миналото компанията позволяваше в салона на самолета да се превозва малък куфар без допълнително заплащане.

Компанията заяви, че решението на испанския съд "няма да промени правилата им за превозването на багаж" и го нарече "изолиран случай, в който нашата търговска свобода да определяме размерите на салонния багаж е погрешно разбрана".

Испанският съд каза, че решението не може да бъде обжалвано, но още не е ясно дали Ryanair ще се оплаче в Европейския съд в Люксембург.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички