Такситата в Париж протестират срещу Uber


Такситата в Париж протестират срещу Uber
Снимка: Getty Images/Guliver

2091

Хиляди таксиметрови шофьори днес се очаква да блокират основните артерии на френската столица Париж в знак на протест срещу приложението за "граждански" таксита Uber.

Стачката трябва да започне тази сутрин. Шофьорите ще подпалят гуми, за да изразят гнева си срещу "дивашката" конкуренция на мобилното предложение. "Целта е да превземем пространството и да докажем, че на нас ни е писнало", каза синдикалният лидер на таксиметровите шофьори Карим Аснун. Таксиметровите шофьори настояват за спирането на това приложение, мирен протест и призовават хората да не се подават на провокациите, съобщава "Монд".

В Лион, Ница и Страсбург клиенти или шофьори на Uber бяха нападнати. Миналата седмица таксиджия се представи като клиент на приложението, за да докара шофьора на новата услуга на изолирано място, където десетки таксиметрови шофьори разбили колата му.

Приложението твърди, че във Франция има 400 000 потребители. Протестиращите подчертават, че става въпрос за хора, които не плащат никакви осигуровки и данъци, които не са преминали задължителните 250 часа за получаване на лиценз за таксиметров шофьори и нямат професионална застраховка.

Правителството в Париж се опита да успокои страстите, като обеща да вземе мерки срещу нарушаването на законите.

Тази услуга съществува и в София и става все по-популярна. Тук също започват да се виждат първите признаци на напрежение между таксиметровите компании и тези, които участват в мобилната услуга.

Системата Uber работи на следния принцип - собственици на коли кандидатстват за шофьори и чрез приложението за смартфони намират клиенти. Всеки може да повика кола само през мобилното приложение и да плати също само през него, като предварително въвежда данните си и номерн на кредитна или дебитна карта.

При заявка за кола ще бъде намерена най-близката до вас, като вие ще имате възможност да видите какъв модел е, а също и имената и снимка на шофьора, както и оценката от предишните клиенти, които той е обслужвал. Заплащането не е в брой на шофьора, а става автоматично чрез вашата карта.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички