Три от летищата в Париж ще бъдат приватизирани


Три от летищата в Париж ще бъдат приватизирани
Снимка: iStock/Guliver

4166

Френските депутати дадоха зелена светлина за приватизирането на три от летищата на Париж, което е част от плановете на президента Еманюел Макрон за финансиране на иновациите и изплащане на дълга.

Опозиционните партии изразиха несъгласие с плановете на правителството да продаде целия или част от своя дял като оператор на летищата "Шарл дьо Гол", "Орли" и "Льо Бурже", обвинявайки властта в продажбата на стратегически активи, предаде БГНЕС.

Но законопроект, който позволява на държавата да се откаже от мажоритарния си дял, мина без проблеми през почти празната залана парламента, където в подкрепа на мярката гласуваха 39 депутати, а 7 бяха против.

Френската държава притежава 50,63% от акциите на Aeroports de Paris (ADP), един от най-големите летищни оператори в света по отношение на броя на пътниците.

Макрон, бивш инвестиционен банкер, иска да инвестира приходите от продажбата в иновационен фонд - ключово обещание от кампанията - и да намали държавния дълг, който през второто тримесечие достигна 99% от брутния вътрешен продукт (БВП).

В четвъртък депутатите също гласуваха да приватизират монопола за лотарии Francaise des Jeux, при условие че държавата запази минимум 20% от акциите.

Правителството също така планира да намали дела на държавата в енергийната група Engie.

Като цяло центристкото правителство се надява да събере 10 милиарда евро, като по-голямата част от тях ще отидат за инвестиции в изкуствен интелект, автоматизация и други нови технологии.

"Искаме да се променим от подхода за дивиденти към инвестирането в бъдещето", заяви министърът на икономиката Брюно льо Мер пред депутатите в сряда, като добави, че държавата ще отпусне 70-годишна концесия за управление на летищата според "строги условия“.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички