Тръгна строежът на Западната дъга от Софийския околовръстен път


Тръгна строежът на Западната дъга от Софийския околовръстен път
Снимка:

420

Започна изграждането на 3-километровата отсечка от Западната дъга на Софийския околовръстен път, за която ще бъдат платени общо близо 60 милиона лева, съобщават българските информационни агенции.

Участъкът е продължение на автомагистрала Люлин и е част от коридор №4 на трансевропейската транспортна мрежа, свързващ Видин (Дунав мост 2) с Кулата.

Инвестицията в строителството е почти 50 млн. лв., отделно от това са платени 12 млн. лв. за отчуждаване на имоти, уточни министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, която присъства на символичната първа копка.

Проектът ще се изпълнява в следващите 22 месеца.

Участъкът ще включва три големи съоръжения.  Едното е мост над река Какач, кръстовището на три нива на бул. „Сливница” и още две по-малки съоръжения, които са в този участък, за да може да се направи връзката към бул. „Царица Йоана”, поясни Павлова.

Макар и 3 км. те са много важни като участък. Магистрала Люлин по протежение на европейски коридор 4 свършва в нищото. Този участък е много важен, защото по неговото протежение има три съоръжения, каза министърът.

В нашите планове от тук нататък е да обявим тръжните процедури за проекта в този регион, за да може да имаме изцяло завършен пътен участък, а именно изграждането на скоростен път София – Калотина и северна скоростна тангента, каза министър Павлова.

Тя посочи, че така ще се довърши участъкът от Околовръстния път и ще се направи връзка с магистрала „Хемус” и магистрала „Тракия”.

Това е инвестиция от 200 млн. лв. и се надявам, че тази цена ще се понижи, за да може още в този програмен период да довършим тези инвестиции, които са изцяло финансирани по Оперативна програма „Транспорт” и са съфинансирани от държавния бюджет, каза Павлова.

Надявам се в следващия строителен сезон до пролетта на 2013 г. да можем да започнем изграждането на тези стратегически участъци, посочи министърът.

Лиляна Павлова заяви, че по този начин ще се направи връзка със Сърбия, с другите две магистрали и ще има завършена пътна инфраструктура.

 

  • Етикети:

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28771
  • JPY
    100
    1.16745
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички