В средата на май Дунав мост 2 ще е отворен, каза президентът


В средата на май Дунав мост 2 ще е отворен, каза президентът
Снимка:

15343

Вторият мост над Дунав, този край Видин, ще бъде пуснат в експлоатация в средата на май. Това съобщи в Русе президентът Росен Плевнелиев, който посети Дунав мост 1 заедно с министъра на транспорта Кристиян Кръстев, предаде БГНЕС.

Държавният глава обяви, че вчера на Дунав мост 2 са били проведени тестове с автомобил, който е изминал разстоянието до Калафат и обратно със скорост от 100 км/ч. На среща между министрите на транспорта на България и Румъния ще се уточнят последните детайли около пускането на Дунав мост 2, каза още президентът.

Плевнелиев се запозна със състоянието на авариралия Дунав мост 1 край Русе. Той коментира, че отварянето на втория мост над реката ще позволи най-после да се направи рехабилитация на 60-годишното съоръжение, което досега не е било ремонтирано основно. Причината е, че това изисква пълно затваряне на моста, а не е имало алтернативи за трафика. Президентът Росен Плевнелиев заяви, че България се нуждае от още два моста над река Дунав, за които ще се търси европейско финансиране.

"Спомняте си, че Дунав мост 3 и Дунав мост 4 бяха Оряхово-Бекет и Силистра-Кърълаш. Преценката на много експерти в много министерства показва, че Дунав мост 3 и Дунав мост 4 трябва да бъдат Русе и Силистра-Кълъраш. Тук е огромният трафик, тук е и най-голямата от гледна точка на туризъм, индустрия и същевременно входна точка за България натовареност. Тук наистина с една дупка запушихме Европа-Азия", каза Плевнелиев.

Алтернативите за втори мост край Русе са две – или разширяване на сега съществуващия с още една двупосочна лента, която да стъпи на основите на стария мост, или изцяло нов мост, който да влезе в скоростната магистрала от Букурещ до Свиленград. Това е част от планирания високоскоростен път между Русе и Свиленград с участието на инвеститори от Катар. България планира този път да започне да се изгражда до 4-5 години.

Президентът се поинтересува и от ситуацията с нивото на река Дунав, но от Агенцията за поддържане и проучване на реката го успокоиха, че няма опасност от бедствена ситуация, още повече, че започва спад. Кметът на Русе Пламен Стоилов поиска съдействие от държавния глава да се осигурят средства за помпените станции на "Напоителни системи", тъй като проблемите идват не толкова от Дунав, колкото от избиването на подпочвените води.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83957
  • GBP
    1
    2.26558
  • JPY
    100
    1.18888
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички