Варна чака 560 млн. евро инвестиция в пристанищен експоцентър


Варна чака 560 млн. евро инвестиция в пристанищен експоцентър
Снимка:

636

За Варна е изключително важно да има голям стратегически инвестиционен проект. Този проект е свързан с пристанище Варна.

Това каза председателят на ДСБ Иван Костов, предаде БГНЕС.

Според Костов, съдбата на града, икономическото му развитие зависят от това дали Варна ще развие пристанището модерно с голям товарооборот.

"От тази гледна точка искам да споделя, че в МТИТС продължава подготовката на тръжните документи за обявяването на конкурс за концесионирането на пристанище Варна-Запад и може би на част от територията на Варна-Изток с идея да се изгради експоцентър и конкурсът евентуално да стартира в края на годината", съобщи Костов. Той посочи, че има проблеми, свързани със собствеността, които трябва да се изчистят.

"Веднага след ваканцията бях поканен от китайския посланик на разговор, където отново беше декларирана заинтересоваността на големите китайски фирми, като Шанхайското пристанище и други 2-3 големи фирми за проекта на варненското пристанище. Получих уверение от китайския министър, с когото се запознах, че той ще има среща в Китай с тези инвеститори", заяви Иван Костов.

Той искрено се надява да се намери път към намиране на голям стратегически инвеститор, който да вложи около 560 млн. евро за модернизацията и разширяването на товари, за развитието на индустрията. "Това е основен интерес за града", подчерта Костов.

Перспективата за развитието на източните пристанища на ЕС, защото Варна е едно от най-източните пристанища, се крие в икономическото развитие на страните, които се намират на Изток. Водещи в момента в развитието на глобалната икономика са Китай, Индия, Турция, Русия и Бразилия. Това са страните, които дърпат развитието на целия свят напред, което означава, че от тези страни идва икономическата активност, товарите, оборотите, ние на това разчитаме.

Защото ако разчитаме, че Европа ще прояви активност, която е със слаб икономически растеж, ние няма да имаме правилна представа. Въпреки че и Европа може да развие износ през тези пристанища в Черноморския регион. Но шансът е в това – бързо развиващите се пазари в страните от Изток и те са шансът за Варна. Така че не е илюзия това, което се говори. А конкретният интерес на Варна е изливането на 560 млн. евро инвестиции на територията на града и на съседните общини, поясни Костов.

И повтори, че това е нещото, което ще създаде много голяма икономическа активност.

Освен това ще привлече и правителството, което ще трябва да изпълни негови проекти, примерно да затвори връзката с магистралата за Бургас, да изгради евентуално нов мост на Варненското езеро, има най-различни възможности, обясни още Костов.

  • Етикети:

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28771
  • JPY
    100
    1.16745
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички