Влизат в сила винетните стикери за Синя и Зелена зона


Влизат в сила винетните стикери за Синя и Зелена зона
Снимка:

649

Изтече гратисният период за издаване на винетни стикери, с които живеещите в столичния център, които попадат в "Синя" и "Зелена" зони, ще могат да паркират автомобилите си.

Според новите правила за паркиране - от днес, 1 октомври, живеещите на територията на "Синя" и "Зелена" зони в София, могат да паркират по постоянен адрес само с винетни стикери.

Срокът за издаване на винетни стикери, в който правоимащите могат да си подадат документите, беше удължен от 1 септември до 1 октомври от Столичната община.

През месец септември са продадени около 4800 стикера за двете зони в столицата, съобщи в сутрешния блок на Радио „Фокус” Михаил Главчев, зам.-директор на Центъра за градска мобилност.

Само през вчерашния неделен ден около 250 души са получили винетните си стикери, а други 90 са подали нови заявления и още на самия момент са били одобрени и моментално са получили своите стикери.

Пореден протест готвят обединените във Фейсбук групата "Не на данък паркинг...".

Недоволните от новата "Синя зона" в столичния център ще излязат да изразят недоволството си днес на площад "Славейков".

Гражданско движение "ДНЕС" също се включва в протеста. 

Протестиращите против новите правила за паркиране в центъра смятат, че са дискриминирани само защити живеят в центъра и според тях, не е нужно да си юрист, за да осъзнаеш това. Те смятат, че когато се приемат нови правила е редно това да се прави с референдум, за да се чуе гласът на народа и да се стигне до консенсус.

"За съжаление това не е приоритет на управляващите. В България властта се възприема много криво, всеки си мисли, че като има власт е богоизбран и различен от останалите", коментираха граждани на един от миналите протести срещу "Синята зона".

До момента в София се проведоха редица протести срещу новите правила за паркиране. Те надигнаха вълна от гражданско недоволство и неодобрение. В протестните акции се включиха известни хора – певци, общественици. В социалните мрежи стотици, хиляди потребите се обединиха срещу новите цени от 2 лева на час за "синя" и 1 лев на час за "зелена" зони.

Започната бе и подписка за референдум за премахването на новите правила за "Синята зона" в центъра на София. Столичният кмет Йорданка Фандъкова обаче твърдо отстоява позицията си: "За мен строгите правила за паркиране в центъра на града нямат алтернатива и който е против тях значи е "за" хаоса в София".

 

  • Етикети:

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28771
  • JPY
    100
    1.16745
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички