Взимаме София - Солун за 2 часа


Взимаме София - Солун за 2 часа
Снимка:

543

Тръгна строителството на трасето Кулата-Сандански (лот 4) от магистрала Струма.

Днес сбъднахме мечтата на поколения българи – да имат магистрала до Солун. Нека ние да си гледаме работата, а кризата все някога ще свърши, коментира премиерът, който направи първа копка на отсечката на изхода на Сандански.

Разстоянието от София до Солун ще се изминава за по-малко от два часа, след като автомагистралата бъде готова, обеща премиерът.

Струма е най-екологичната магистрала в страната ни. Тя ще доведе до изключителен възход на региона. Спазени са всички европейски изисквания на еколозите - с убежище за прилепи и с тунели за костенурки, каза още Борисов.

 За да спазим срока за изпълнение на строителството, който е 23 месеца, апелирам работниците да започнат още днес, призова той.

Борисов се обърна към собствениците на фирмата-изпълнител и каза, че качеството трябва да бъде такова, че след 10-20 години, пътят да бъде в добро състояние.

Трасето трябваше да струва над 100 млн. лева, но ние го договорихме на цена от 56 млн. лева, посочи той.

С разликата в размера на цената ще бъдат изградени двата лота до Враца и Монтана, както и четирилентов скоростен път от Ботевград до Мездра.

Още тази година ще стане готов и Дунав мост 2. Предишните управляващи не направиха едно пътче до Видин за цели 20 години. Ние правим всичко възможно, за да свържем топлото пристанище на Солун с Дунав мост. Участваме и в изграждането на Дунавската стратегия, за да може за товарите, които идват, да се заплащат такси. Те ще ни служат за увеличаване на пенсиите например, каза Бойко Борисов.

За Сандански това е най-значимото събитието на града след построяването на австрийския хотел през 80-години на миналия век. Благодарение на този проект Сандански ще има бърз достъп до пристанище Солун, засилена търговия, което означава и работни места. Това ще означава в същото време и утвърждаването на Сандански като европейска спа туристическа дестинация, каза депутатът от РЗС Яне Янев, който присъства на първата копка.

Строителството на  лот 3, който е в района на Кресненското дефиле, ще започне през пролетта на 2014 година, обеща министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

Това е най-скъпият и най-труден за изпълнение участък. Струва 1 милиард евро, каза тя.

През пролетта на 2013 г. ще започне работата в участъка Дупница - Благоевград (лот 2), а в края й ще бъде завършена отсечката Долна Диканя - Дупница (лот 1).

  • Етикети:

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички