WWF внесе жалба срещу тунела под Шипка


WWF внесе жалба срещу тунела под Шипка
Снимка:

1063

Жалба срещу строежа на тунел под Шипка, който включва обход под Габрово, е внесла природозащитната организация WWF. Искът е подаден във Върховния административен съд (ВКС), като WWF и адвокат Александър Коджабашев искат да се преразгледа решението за Оценката за въздействие на околната среда (ОВОС).

На 16 май тази година първата копка по проекта вече беше направена. Според WWF обаче докладът за ОВОС на проекта е пълен с недопустими недостатъци – няма установяване на редица местообитания на редки видове в района, има много неточности при измерването на отстоянията между пътя и жилищни сгради в Габрово и населените места по маршрута.

WWF и няколко инициативни комитета от Габрово представиха днес алтернативи на одобрения проект за обход на Габрово с тунел под Шипка. "Не искаме спиране на проекта, а подкрепяме различни от одобрените трасета", обясни Катерина Раковска от екологичната организация. WWF подкрепя идеята за изграждане на по-дълъг от одобрения към момента тунел под Шипка. "Ползите за изграждането на дългия тунел са доста. Ще се опазят водосборите, питейните води, биологичното разнообразие. Изграждането на дълъг тунел ще доведе и до по-бързо преминаване на Стара планина", смята Раковска, цитирана от БГНЕС.

От WWF напомниха и че главна дирекция "Околна среда" на Европейската комисия вече е започнала проверка, но случая с номер 4374/12/ENVI, която все още не е приключила.

  • Етикети:

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички