Загубите на БДЖ се увеличили с 2 млн. лв. през 2013 г.


Загубите на БДЖ се увеличили с 2 млн. лв. през 2013 г.
Снимка:

643

Загубата в БДЖ от превоза на пътници се е увеличила с 2 млн. лева в сравнение с миналата година. Това заяви изпълнителният директор на БДЖ Християн Кръстев на пресконференция на новото ръководство на „Холдинг Български държавни железници”, предаде „Фокус”. Резултатът се дължи на намалелия брой влакове в последните месеци, както и на влошаване на качеството на услугата, заради което пътниците са се пренасочили към пътуване с други превозни средства.

„Задълженията на БДЖ, които са към НКЖИ, ще се изплатят чрез имоти, които ще покрият по-голямата част от задълженията. Предвидени са и прехвърляне на активи към дружеството, както и вагони”, каза Кръстев. По думите му на този етап за краткосрочните действия е предвидено връщане на влаковете да се движат отново по разписание.

От края на годината се очаква да влезе в сила 5-процентното увеличение на несубсидираните билети за влаковете, стана ясно още на пресконференцията. Засега обаче тази мярка не е окончателно приета.

На пресконференцията бе представено и новото ръководство на Холдиг БДЖ. Новият директор на БДЖ "Пътнически превози" е Димитър Димитров, а шеф на БДЖ „Товарни превози" става Георги Друмев. Досегашният изпълнителен директор на Холдинг БДЖ Чавдар Трендафилов остава в ръководство на Холдинг БДЖ и става зам.-изпълнителен директор на БДЖ.

Сред приоритетите на новото управление на холдинга ще бъде подобряване на финансовото състояние на БДЖ. „Надяваме се, че успеем да разсрочим плащанията. Имаме изготвен план за 2013-2020 г. и чакаме одобрение”, коментира Християн Кръстев.

Според него наболелите в момента проблеми да по отношение на „Пътнически превози”. Там е нужно повишаване на качеството и броя на вагоните. В момента холдингът има сключени три договора със заводи за производство и ремонт на вагони. Правим всичко възможно да опазим имуществото, има монтирани джипиеси и фирми, които следят за състоянието, добави той.

 

"Ние не сме против приватизацията нa БДЖ - „Товарни превози”, но сме против приватизацията на всяка цена. Ще се опитаме да стабилизираме дружеството, заяви зам.-министърът на транспорта Антон Гинев по отношение на приватизацията на БДЖ "Товарни превози".

Той допълни, че ежегодно държавата отделя 20 млн.лв. за закупуване на нови влакове. По думите му през този програмен период ще бъдат завършени трасетата София до Пловдив, Пловдив - Бургас, София - Драгоман, Русе - Варна, Видин - Медковец, Пловдив - Свиленград.

 

  • Етикети:

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички