Завършват Дунав мост 2 до края на годината


Завършват Дунав мост 2 до края на годината
Снимка:

431

Мостът Видин - Калафат трябва да бъде окончателно завършен до края на календарната година с всички дейности.

Това каза днес министърът на транспорта Ивайло Московски, предаде БГНЕС.

Окончателното завършване на "Дунав мост 2", Видин – Калафат, зависи от метеорологичните условия, тъй като довършителните дейности изискват определени температури. Още утре или в близките дни трябва да бъде окончателно съединен, обясни Московски.

Кога ще заработи зависи и от създаването на компанията, която оперира по моста.

Ивайло Московски, министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и министърът на транспорта и инфраструктурата на Румъния Овидиу Силаги подписват днес Меморандум за създаване на Смесен българо-румънски междуведомствен комитет за устойчиво развитие на вътрешноводния транспорт в общия българо-румънски участък на река Дунав.

Създаването на смесения българо-румънски Междуведомствен комитет ще спомогне за задълбочаване на сътрудничеството между двете страни по общите проекти за подобряване на корабоплаването в общия участък от река Дунав и на свързаността между двете държави.

А иначе за създаване на тази компания вече е готов екипа за преговори от българска страна, в Румъния има процедура на междуведомствено съгласуване. След това ще бъде готов и техният екип за преговори. Най-вероятно това ще се случи в рамките на следващия месец.

Съвместните екипи трябва да договорят всички технически детайли по работата на тази компания. Според Меморандума, подписан още 2000 г., пътните такси ще бъдат събирани на Румънска територия.

"Ние обсъждахме това дали дружеството да бъде с публично пространство. И бихме искали до ноември да приключим с решаването на този въпрос. За да можем да направим така, че да не затрудняваме започването на движението с разни бюрократични функции", каза министърът на транспорта и инфраструктурата на Румъния Овидиу Силаги.

Той обеща, че ще положат всички усилия да ускорят бюрократичните формалности, да може възможно най-бързо да може да се използва моста.

Ивайло Московски припомни, че на междуправителствено ниво са идентифицирани два допълнителни моста между двете страни. Това са постовете Силистра - Кълъраш и Бекет - Оряхово, те ще започнат да се изграждат ако има пари за това. Има подписан меморандум за тях.

Регионалният министър Лиляна Павлова обясни, че финансирането по линия на структурните фондове е крайно ограничено, когато се говори за инфраструктура и мостовете, тъй като целите на Европа 2020 са по-скоро насочени към мерки и инвестиции в други сектори.

"Подготовката за такива проекти биха могат да се финансират или по линия на програмата Дунав или по линия на програмата за трансгранично сътрудничество като техническа подготовка, а самите мостове и съоръжения изискват много голям ресурс", обясни Павлова.

 

  • Етикети:

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички