Facebook измисли как да плаща по-малко данъци във Великобритания


Facebook измисли как да плаща по-малко данъци във Великобритания
Снимка: Getty Images / Guliver

2285

Facebook ще използва схема със значителни бонуси за служителите си във Великобритания, за да намали данъчната тежест, наложена от страната. До края на 2018 година социалната мрежа ще раздаде около 280 милиона паунда в бонуси за британските си служители, твърди изданието.

Средната стойност на поощренията ще бъде 775 000 паунда на човек, а целта е те да бъдат признати за специфичен тип разходи, които да бъдат приспаднати от дължимото на компанията към правителствената служба за доходно и митническо облагане, пише The Daily Mail.

През финансовата 2014 година Facebook е платил 35 милиона паунда в споделени бонуси за служителите си в Обединеното кралство, благодарение на което корпоративният данък на компанията е спаднал до изключително пренебрежимите 4327 паунда. Поощренията се таксуват като персонален приход на всеки от получаващите ги, но за компанията означават данъчно облекчение.

„Тези бонуси може да са добри новини за трудолюбовите и талантливи служители на Facebook, но са лоши за всички нас. Това означава дори по-малко данъчно облагане на компанията, ако това изобщо е възможно”, заяви Стефан Стърн от лобистката група High Pay Centre.

Миналата седмица от социалната мрежа съобщиха, че ще престанат да пренасочват приходите си от реклама към чуждестранните си звена. Във Великобритания, където Facebook има 700 милиона паунда приходи, компанията трябва да плаща 20% корпоративен данък, докато в Ирландия той е 12,5%.

Поради тази причина британските рекламни договори се насочваха изцяло към подразделението в Дъблин, което плащаше 2,6 милиона паунда данъци при 3,74 милиарда приходи. Реално Facebook плаща по-малко данъци на данъчната служба, отколкото същата служба плаща за реклама в социалната мрежа.

Сагата се развива няколко седмици след като Google се споразумя да плати допълнителни 130 милиона паунда в неизплатени данъци на британските власти. Договорката беше силно критикувана на Острова, като за сравнение Франция иска 10 пъти по-голяма сума от технологичния гигант заради укрити данъци.

Повечето големи американски технологични компании са критикувани заради различните методи на укриване на данъци в Европа, където корпоративното облагане е много по-голямо.

Към момента от компанията на Марк Зукърбърг отказват да коментират информацията за новите бонуси.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.81162
  • GBP
    1
    2.27467
  • JPY
    100
    1.15805
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички