Икономика на бъдещето - толкова близо и толкова далеч


Икономика на бъдещето - толкова близо и толкова далеч
Снимка:

1330

Представете си бъдеще, в което човешкият труд е заместен от автоматизирани системи или роботи. Какво означава това? Ще породи ли нова криза? Какво ще се случи с труда и капитала?

Това са сред основните въпроси, които икономисти задават, когато не са заети с злободневните теми за фискалната скала в САЩ, забавянето на китайската икономика и тревогите на еврозоната, пише "Файненшъл таймс".

Днес сме свидетели на огромен технологичен напредък, но докъде може да продължи той и можем ли да очакваме скоро ера на изоболието?  

Робърт Гордън от Северозападния университет твърди, че технологичният напредък през последните 250 години маркира уникален исторически епизод. Той посочва падането на производителността на труда и нарастващо неравенство като доказателство, че стандартът на живот вече не се подобрява толкова бързо.

Днес все повече икономисти подкрепят тезата, че прогресът на технологиите и иновациите се задушават от играчи с монополно влияние, които имат опортюнистични стимули да го стопират.

С други думи, компаниите имат интерес да саботират напредъка и ефективността, защото това може да доведе до ера на изобилието, в която не би било възможно да се монетизира прогресът.

Монополистите самонадеяно задушават идеи и удължават валидността на патенти, с което задълбочават тези проблеми, твърдят експерти. Вземете например нарастващите случаи на патентни битки (между Епъл и Самсунг).

И докато икономистите продължават да гадаят до какво ще доведе технологичният прогрес, то научната фантастика дава възможни сценарии.

В Стар Трек, например, капитан Кърк живее в нещо като "посткапиталистическа" икономика. Парите вече няма роля, тъй като технологичният напредък (репликатори, изкуствен интелект, телепортация...) осигурява постигане на материалното изобилие, в което парите нямат смисъл.

Една по-различна картина обаче поднася фантастичната поредица Междузвездни войни. Там технологията е може би също толкова напреднала, но тя е достъпна само за определени фракции. Това поражда недостиг, престъпност и неравенство. Парите и печалбата продължават да бъдат основните мотивиращи фактори за повечето галактически граждани.

Как картината в тези измислени светове кореспондира с нашата действителност? Трябва ли технологичният прогрес да се "демократизира" или да остане в ръцете на монополистите - задушаван и поднасян на порции?

Както твърди икономистът Пол Кругман, корпорациите се наясно, че монополната власт лесно може да вдигне средните наемни нива на капитала, като същевременно намали възвращаемостта на инвестициите.

Това обяснение резонира добре с днешната криза, защото тя е в съответствие с парадокса на бързо нарастващите печалби на фона на ниски лихви, застой в заплащането на труда и висока безработица.

То обяснява също и нарастващо неравенство. В крайна сметка, когато човешкият капитал се заменя с физически, плодовете на иновациите се берат от собствениците на технологията. Това ражда нов клас рентиери и икономически проблем, които тепърва ще трябва да бъдат решавани.

 

  • Етикети:

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички