Нов вид роботи се възстановяват сами след повреда


Нов вид роботи се възстановяват сами след повреда
Снимка: Getty Images

2106

Интелигентните роботи, които се възстановяват самостоятелно след повреда или дори стават по-силни при атака са герои от научната фантастика, пише The Guardian. Сега обаче учени са разработили такива машини в реалния живот - роботи, които се адаптират към “наранявания” подобно на живи същества и се възстановяват в рамките на минути.

Способността на роботите да се справят с непредвидени обстоятелства се смята за ключова стъпка към масовото им използване навсякъде - от дома до бойното поле, но досега специалистите се затрудняваха да разработят машина, която функционира автономно без човешка намеса.

Джеф Клун, компютърен експерт в Университета на Уайоминг в САЩ, казва: “Всичко, което приемаме за даденост функционира, тъй като природата е работила толкова дълго над него. Ако в петата ни попадне трънче, ние просто започваме да ходим на пръсти и дори не мислим как го правим”. Клун и колегите му са успели да възпроизведат тази способност за адаптиране към наранявания в шесткрак ходещ робот и в механична роботизирана ръка, конструирана на хваща предмети.

Видео клипове, записани от изследователите показват, че веднага след протичането на късо съединение в единия от краката му шесткракият робот залита безпомощно, но в рамките на две минути, след като изпробва различни стратегии, усвоява напълно нова походка и продължава изпълнението на задачата си. Машината се приспособява чрез процес на опити и грешки, който му позволява да се справя самостоятелно с нови предизвикателства, вместо да е предварително програмиран за всяка възможна ситуация.
Оказва се, че роботите често дори изненадват създателите си с решенията, до които стигат и в някои случаи функционирането им се усъвършенства след повреда.

“Понякога резултатите определено са неочаквани”, казва Клун. “След като роботът загуби единия си крак, например, откри нов, дори по-бърз начин на придвижване”. Идеята за приспособими роботи, които се самоусъвършенстват се свързва с мрачните сценарии за машини, опълчващи се срещу създателите си. В действителност, посочва Клун, изследователите все още се опитват да преодолеят базови трудности при конструирането на роботи, които са в състояние да се придвижват по неравен терен, при непознати условия или да боравят с деликатни предмети.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички