Вирус атакува компютрите на Apple за първи път


Вирус атакува компютрите на Apple за първи път
Снимка: Getty Images/Guliver

2798

За първи път от пускането си на пазара компютрите Mac на американската компания Apple са атакувани от вирус, съобщава Reuters.

Програмата, наречена "KeRanger", криптира информацията в компютъра и иска от потребителя определена сума пари, за да им предостави кода за достъп до техните данни. Така, вирусът е първият, който успя да заобиколи сигурността на компютрите на Apple.

Зловредната програма е открита от компанията за киберсигурност Palo Alto Networks. Атаката е била реализирана през последните два дни. Вирусът се е появил за първи път в петък и е разработен конкретно за Mac.

Нападателите са направили фалшива версия на Transmission, в която се съдържа "KeRanger" и са успели да я качат в самия сайт на приложението. Те са използвали момента, че в петък е била пусната нова официална версия на Transmission и броят на тегленията е бил голям.

След като се инсталира на компютъра, тя е в режим на готовност в продължение на три дни, а след това криптира потребителски файлове, за да иска откуп от $1 биткоин (около 400 долара).

Зловредният код вече е премахнат от сайта, а потребителите могат да изтеглят новата версия, която автоматично премахва инсталирания на компютъра вирус. "Тези потребители, които не разполагат с време да премахнат вируса, може да загубят всичките си данни днес, след като програмата се появи в петък се активира след три дни", казва директорът на компанията за киберсигурност Райън Олсън.

Все още не е ясно колко компютъра са били засегнати от вируса.

 

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82481
  • GBP
    1
    2.28811
  • JPY
    100
    1.16232
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички