Yahoo е следила имейлите на всички свои потребители


Yahoo е следила имейлите на всички свои потребители
Снимка: Getty Images

2735

Компанията Yahoo е шпионирала имейл комуникацията на своите потребители. Тя е направила специална система за търсене в писмата по заявка на американските агенции за сигурност, твърди агенция Reuters, като се позовава на свои източници.

Системата е можела да търси конкретни думи и информация, които се подават от агенциите. Тя се е използвала както от Агенцията за национална сигурност (NSA), така и от ФБР, като са сканирани писмата на стотици милиони потребители на Yahoo Mail. Писмата за проверявани за думи, фрази и прикачени файлове. Остава неясно колко и каква информация е предавала Yahoo на агенциите и при какви условия.

При сегашните закони на САЩ информация може да се предава само след съответното съдебно разрешение. Повечето технологични компании публично е разграничават от действията на агенциите за сигурност и лобират за промени в законите, които да внесат повече прозрачност. Yahoo също бе сред тях и затова наличието на подобна система е изненадващо.

Според източниците на Reuters тя е създадена миналата година след съгласието на изпълнителния директор Мариса Майър. Тя не е видяла смисъл да оспорва искането, защото е смятала, че ще загуби. Решението ѝ е довело до спорове в ръководството, като тогавашният ръководител на отдела за сигурност Алекс Стамос дори е напуснал заради него. Сега той има същата длъжност във Facebook.

Агенциите са отказали коментар по темата. Yahoo отговаря единствено, че спазва законите на САЩ. Според адвокати има законова възможност за подобно искане за предоставяне на обобщена информация, особено, когато се знае какво се търси, но не и кой е източникът.

Системата е отделяла за анализ само писмата, в които са откривани съвпадения с търсените ключови думи, което запазва поверителността на комуникацията на останалите потребители. Въпреки това тя е била направена без да бъдат уведомени ключови хора в компанията, дори и инженерите, които отговарят за сигурността. Те са я открили сами и първоначално са помислили, че става дума за хакерска атака.

Това е поредният проблем за Yahoo в рамките на няколко седмици. Наскоро компанията призна, че през 2014 г. е била жертва на реална хакерска атака, която е компрометирала профилите на 500 млн. души. Останалите технологични компании категорично отрекоха, че съдействат на агенциите чрез подобни системи.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83543
  • GBP
    1
    2.29006
  • JPY
    100
    1.19222
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички