За метамфетамини и оръжия натиснете тук


За метамфетамини и оръжия натиснете тук
Снимка:

543

Искате да закупите незаконни наркотици в Китай? Никакъв проблем! Просто влезте в дивото, напълно объркано интернет пространство и поръчайте необезпокоявани метамфетамини, екстази и кокаин за 50-100 долара пакета. Дори ще ви бъдат доставени до вратата до няколко часа – пише изданието Ню Йорк Таймс, цитрано от БГНЕС.

"Нашата компания има центрове за доставки във всяка част на Китай", хвали се местен уебсайт, съдържащ описателни снимки с всеки незаконен наркотик, който продава. "Предлагаме доставки до 24 часа до Вашата врата, както и дългосрочни и постоянни такива. Ако направите само един телефонен разговор, ще ви донесем поръчката на ръка от един до пет часа".

Друг

 

китайски сайт предлага метамфетамини за 19 700 долара килограма.

 

Разбира се и доставки до вратата Ви на малки количества. Услугата важи за стотици градове в страната, дори и за отдалечената провинция Анхуей.

Всички това е напълно незаконно в Китай, където наркотрафикантите се екзекутират най-редовно. Но тези портали съвсем не изглеждат като основен приоритет на правителството, тъй като не са били нито затваряни, нито блокирани. Десетки хиляди души цензурират коментарите, свързани с човешките права, но пренебрегват безбройните уебсайтове, предлагащи наркотици, оръжия, проститутки.

Не ви ли изглежда странно, че Китай блокира Фейсбук, ЮТюб и "Ню Йорк Таймс", но за сметка на това кляка пред, да речем, оръжията?

Китайските закони са изключително стриктни спрямо огнестрелните оръжия. Но на човек са необходими едва няколко минути в Интернет, за да намери търговски сайтове, предлагащи, да речем,

 

незаконен 9-милиметров "Спрингфийлд" за 1120 долара.

 

Или пък полуавтоматичен китайски пистолет за 640 долара. Примерите са много. Но това не е всичко.

"За цените на заглушителите, моля, свържете се с нашия отдел за обслужване на клиенти", гласи едно от съобщенията на сайта.

(Ентусиастите в САЩ често твърдят, че се нуждаем от огнестрелни оръжия, за да се защитаваме от правителството. Но обстановката в Китай предполага, че автократите се страхуват не до такава степен от въоръжения народ, колкото от хора, снабдени с информация и профили в социалните медии).

Честно казано, Китай е далеч по-трезвомислещ от Съединените щати, що се отнася до оръжията. Най-малкото – китайските власти не толерират магазините за оръжия да продават свободно автомати и муниции. Между другото, поканих китайски журналисти да пишат за некадърността на американските политици, които не полагат усилия да намалят броя на оръжията в страната.

А ако Вашите интереси имат по-похотливи насоки,

 

интернет пространството в Китай е бъкано със секс и проституция.

 

Гама-хидроксибутиратът, известен още като лекарството за секс на първи срещи, се продава навсякъде.

"Ако тя го изпие, ще бъде твоя", обещава интернет търговец. Друг съветва: "Само две хапчета ще я изпратят в дълбок сън. Където и както и да я местиш, няма да се събуди. По-късно няма да помни нищо".

Повечето китайци нямат достъп до моята колона. Но няма да срещнат никакви трудности при покупката на оръжия и наркотици от Мрежата.

Западняците, които се намират далеч от Китай, често си представят страната като контролирана строго държава. Но отблизо изглежда точно обратното.

Властите са избрали приоритетни райони, върху които да оказват натиск. Такъв район е информацията, която би могла да предизвика политическа нестабилност. Следователно те блокират социалните медии, сайтовете, Блумбърг и "Ню Йорк Таймс".

 

Смайващото икономическо развитие на Китай

 

отчасти се дължи на факта, че страната има 540 млн. интернет потребители – повече от всяка друга страна. Но е тъжно да виждаме как настоящите лидери се връщат към по-стриктните възгледи за Мрежата. "Как да развиваме уменията си", пита ме риторично китайски приятел. "Как, като не можем да посещаваме част от най-популярните сайтове по света?"

Голям брой китайци заобикалят "Великата китайска стена" в нета, за да влизат в забранени портали с помощта на виртуални частни мрежи. Но през последния месец властите въведоха нов софтуер, който пречи на тези мрежи. Правителството опитва да разбие и Сина Уейбо – китайската версия на Туитър, като кара потребителите да се регистрират с действителните си имена.

Тези интернет мерки гневят голям брой младежи, които не са чували много за многопартийната демокрация, но дават всичко, за да гледат клипове в ЮТюб.

Надеждата ми е новият китайски лидер Си Цзинпин да разбере, че икономическата конкурентоспособност и борба с корупцията зависят от прозрачността. Дън Сяопин

 

сравняваше реформите с отворен прозорец, който пуска няколко мухи в стаята,

 

 но я изпълва със свеж въздух. По негово време Китай въведе неприятни за времето си комуникационни технологии – копирни машини, мобилни телефони, факсове – защото те бяха неделима част от модернизацията. Такъв е днес Интернет.

Та... един въпрос към новото Политбюро – защо не започнете да разбивате сайтовете, които продават оръжия и наркотици, и оставите намира тези, разпространяващи идеи и информация?

  • Етикети:

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.81179
  • GBP
    1
    2.27361
  • JPY
    100
    1.16245
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички